Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, λέει η Βρετανία, αγκάθι η Ιρλανδία, λέει ο Μπαρνιέ

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, λέει η Βρετανία, αγκάθι η Ιρλανδία, λέει ο Μπαρνιέ

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν πρόοδο “σε έναν αριθμό σημαντικών ζητημάτων” στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ωστόσο παραμένουν “άλυτα θέματα σχετικά με τον μηχανισμό ασφαλείας για τα σύνορα” γνωστοποίησε σήμερα το βρετανικό υπουργείο αρμόδιο για το Brexit.

“Η Βρετανία παραμένει αφοσιωμένη στο να υπάρξει πρόοδος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου” επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ωστόσο, ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες ότι το ακανθώδες ζήτημα του πώς θα διασφαλιστεί ότι το Brexit δεν θα ισοδυναμεί με ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας είναι μεταξύ των θεμάτων που καθυστερούν τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σε ένα tweet που έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο Μπαρνιέ ανέφερε: “Παρά τις εντατικές προσπάθειες, ορισμένα σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, μεταξύ αυτών το “δίχτυ ασφαλείας” για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία με στόχο την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου”.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik/ΓΣΑ/ΘΝΕ)