Η αντιπολίτευση κατηγορείται ότι ευθύνεται για δεκάδες θανάτους

Νικαράγουα: Η αντιπολίτευση κατηγορείται ότι ευθύνεται για δεκάδες θανάτους

Η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας, Ροσάριο Μουρίγιο, η σύζυγος του Προέδρου, Ντανιέλ Ορτέγα, κατηγόρησε την Τρίτη την αντιπολίτευση, η οποία διεξάγει εδώ και μήνες μια εκστρατεία μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησης, ότι ευθύνεται για 197 θανάτους.

Υπάρχουν “197 αδέλφια μας η ζωή των οποίων αφανίστηκε από τους πραξικοπηματίες τρομοκράτες, από τους εγκληματίες. Αυτοί είναι που τους σκότωσαν”, κατήγγειλε η αντιπρόεδρος κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη που παραχωρεί σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση.

“Αυτά τα αδέλφια μας, οι πραξικοπηματίες ήταν αυτοί που τα δολοφόνησαν”, επέμεινε η Μουρίγιο συνεχίζοντας την οξύτατη φραστική επίθεσή της εναντίον της αντιπολίτευσης. “Θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους!”, πρόσθεσε η σύζυγος του Προέδρου Ορτέγα.

Ο αριθμός τον οποίο ανέφερε η Μουρίγιο περιέχεται σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία της Νικαράγουας την Τρίτη.

Κατ` αυτήν, 197 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας “θύματα των πραξικοπηματιών τρομοκρατών” από τη 19η Απριλίου ως την 25η Ιουλίου.

Οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Ορτέγα άρχισαν τη 18η Απριλίου.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο ότι κυβερνά τη Νικαράγουα με πραξικοπηματικό τρόπο και απαιτεί την αποχώρησή του από την εξουσία.

Κατά την έκθεση της αστυνομίας, ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται 22 αστυνομικοί και μόλις πέντε φοιτητές-μολονότι οι φοιτητές βρίσκονται εξαρχής στην πρώτη γραμμή του κινήματος διαμαρτυρίας.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταμετρούν τουλάχιστον 317 νεκρούς και τουλάχιστον 2.000 τραυματίες κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή από τις αρχές της κεντροαμερικανικής χώρας.
(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΑΑΓ/ΑΧΡ)