Τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για την απελευθέρωση του πάστορα που κρατείται

Τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για την απελευθέρωση του πάστορα που κρατείται

Τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον εντός της εβδομάδας για συνομιλίες όσον αφορά τις εντάσεις στη σχέση των δύο συμμάχων στο NATO, ανέφεραν δημοσιεύματα την Τρίτη, ωστόσο η Ουάσιγκτον επέμεινε πως οι δύο πλευρές συνεχίζουν να διαφωνούν, ειδικά όσον αφορά την απαίτησή της να αφεθεί ελεύθερος αμέσως ο Αμερικανός ευαγγελικός πάστορας, Άντριου Μπράνσον.

Η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε πως είναι ενήμερη για τα δημοσιεύματα σχετικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Τουρκίας υπό τον νεοδιορισμένο Υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ενάλ, ωστόσο απέφυγε να επιβεβαιώσει αν και κατά πόσον θα υπάρξουν επίσημες συναντήσεις της με Αμερικανούς αξιωματούχους και με ποιους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που επικαλέστηκαν διπλωματικές πηγές και πηγές προσκείμενες στο τουρκικό ΥΠΕΞ, μετέδωσαν πρώτα την πληροφορία για την επικείμενη επίσκεψη.

Σύμφωνα με το CNN Turk, η επίσκεψη αναμενόταν να γίνει μέσα σε δύο ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, η Νάουερτ σημείωσε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα, πρόσθεσε όμως ότι οι δύο κυβερνήσεις δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση του Μπράνσον, ο οποίος είχε φυλακιστεί στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2016.

Ο Μπράνσον, ένας ευαγγελικός πρεσβυτεριανός πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα, κατηγορείται για υποστήριξη μιας οργάνωσης που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική και διατείνεται πως βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ο ιερωμένος αρνείται την κατηγορία. Διώκεται επίσης για κατασκοπεία.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί την απελευθέρωσή του άμεσα και χωρίς όρους, όπως και την απελευθέρωση τούρκων υπαλλήλων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία.

“Η πρόοδος που θέλουμε είναι ο πάστορας Μπράνσον, οι υπάλληλοί μας καθώς και άλλοι Αμερικανοί πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αυτή είναι η πρόοδος που περιμένουμε και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί”, τόνισε η Νάουερτ.
(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ΑΑΓ/ΑΧΡ)