Η απαράδεκτη εκκρεμότητα του Κυπριακού πρέπει να τελειώσει, λέει ο Πρόεδρος Παυλόπουλος

Η απαράδεκτη εκκρεμότητα του Κυπριακού πρέπει να τελειώσει, λέει ο Πρόεδρος Παυλόπουλος

Η απαράδεκτη εκκρεμότητα του Κυπριακού πρέπει να τελειώσει, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Προσερχόμενος στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Βουλή των Ελλήνων «Προεδρική Δημοκρατία  versus Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία», στη Λευκωσία, ο κ. Παυλόπουλος είχε σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Κύπρο.

Απαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι βρισκόμαστε εδώ μέχρις ότου αποδοθεί στην Κύπρο δικαιοσύνη, καθώς όπως είπε, είναι αδιανόητο για την ΕΕ και για τη διεθνή κοινότητα να διατηρείται αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα για ένα κράτος μέλος της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας που τελεί ακόμα υπό το κράτος εισβολής και κατοχής.

Αυτό είναι χρέος όλων μας να το αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό και επομένως θα ερχόμαστε όταν χρειάζεται, όσο χρειάζεται για να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα πρέπει να τελειώσει, σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι το ζήτημα αφορά την ίδια τη δημοκρατία στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί ένα προηγούμενο πολύ κακό, το οποίο μπορεί να το βρούμε μπροστά μας.

Οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία και σχετικά με την εθνική κυριαρχία των κρατών δεν έχουν παρέλθει, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, αντιθέτως είπε, η διεθνής συγκυρία τους κάνει να γίνονται ακόμη πιο ορατοί σήμερα.

Η Κύπρος για όλους μας – πέραν από την ιστορία μας και πέρα από την ενότητα του Ελληνισμού, που ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει – έχει και μια ιδιαίτερη σημασία σε επίπεδο συμβολισμών για το τί πρέπει να πράξουμε σήμερα για να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και τη δημοκρατία, ανέφερε.

Συνεχάρη τέλος της Βουλή των Αντιπροσώπων για την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Παυλόπουλο, είπε ότι η Κύπρος είναι ένας συχνός προορισμός για τον ίδιο.

Αναφέρθηκε στην παρουσία του στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση της Βουλής, λόγω του συνεδρίου, λέγοντας ότι η συμβολική παρουσία του και η παρέμβασή του σε αυτό «θα μας βοηθήσει για τους αναγκαίους προβληματισμούς που χρειαζόμαστε για τη σύγχρονη εποχή» καθώς, όπως παρατήρησε «κλονίζονται πολλές φορές ή δημιουργούνται αμφιβολίες για τα πολιτικά, πολιτειακά συστήματα, την δημοκρατία την ίδια».

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)