Η δολοφονία του Τ. Κασόγκι απειλεί τους στρατηγικούς δεσμούς της Ουάσινγκτον με το Ριάντ

Η δολοφονία του Τ. Κασόγκι απειλεί τους στρατηγικούς δεσμούς της Ουάσινγκτον με το Ριάντ

Η κατακραυγή και η “δαιμονοποίηση” της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ εξαιτίας της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη απειλεί τους στρατηγικούς δεσμούς της Ουάσινγκτον με το Ριάντ, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Τούρκι μπιν Φάισαλ αλ Σαούντ, άλλοτε Υπουργός αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.

“Εκτιμάμε τη στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ και ελπίζουμε να την διατηρήσουμε. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν ανάλογη στάση”, είπε ο πρίγκιπας σε ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο Αμερικανοαραβικών Σχέσεων, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Ο Τούρκι, που είχε άλλοτε σύμβουλο τον Κασόγκι, χρημάτισε επίσης πρεσβευτής του βασιλείου στο Λονδίνο και στην Ουάσινγκτον. Η ομιλία του, στην οποία κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε “τη δαιμονοποίηση της Σαουδικής Αραβίας”, είναι ξεκάθαρο ότι έφερε τη σφραγίδα της έγκρισης του παλατιού.

Ο πρίγκιπας είναι επικεφαλής ενός κέντρου ισλαμικής έρευνας που φέρει το όνομα του πατέρα του, του εκλιπόντα βασιλιά Φάισαλ.

Αναφερόμενος στη διμερή σχέση που κρατάει 70 χρόνια και τις κρίσεις που πέρασε, ο Τούρκι σημείωσε πως “αυτές τις μέρες, η σχέση απειλείται για άλλη μια φορά” και ότι “ο τραγικός και αδικαιολόγητος” φόνος του Κασόγκι είναι η κύρια θεματική στην “επίθεση και τη δαιμονοποίηση της Σαουδικής Αραβίας”, με τρόπο “ίδιο με εκείνον προηγούμενων κρίσεων”, εξίσου “άδικο”.
Το “να υποτάσσεται η σχέση μας σε αυτό το ζήτημα δεν είναι διόλου υγιές” είπε.

Ο πρίγκιπας Τούρκι επανέλαβε την επίσημη διαβεβαίωση του βασιλείου ότι οι υπεύθυνοι για τον φόνο του Κασόγκι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως και “οποιοσδήποτε άλλος δεν τήρησε τον νόμο”, πρόσθεσε.

Η διμερής σχέση “είναι πολύ σημαντική για να καταρρεύσει”, επέμεινε ο Τούρκι.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Σαουδική Αραβία δεν τον πρόδωσε στην υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

“Δεν με πρόδωσαν, όχι” υπογράμμισε ο Τραμπ. “Απλά ελπίζω όλα να λυθούν” πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

(ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters – Sputnik/ΔΝ/ΑΓΚ)