Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναβαθμιστεί διεθνώς, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναβαθμιστεί διεθνώς, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Επανέλαβε τη θέση για διερευνητικές επαφές των εγγυητριών δυνάμεων, προκειμένου να συζητηθούν οι συνθήκες συμμαχίας και εγγυήσεων, πριν την εκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά δεν υπήρξε καταμερισμός ευθύνης στην ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά από τον διεθνή παράγοντα.

Σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι αποτελεί απόδειξη της διεθνούς αναβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών θα έχει απευθείας συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ενώ τόνισε ότι θεωρεί μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στις ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο. «Πλέον στην Ουάσιγκτον δεν αντιμετωπίζουν την Κύπρο μονοδιάστατα, βλέποντας μόνο το Κυπριακό πρόβλημα, αλλά αυτοτελώς ως ένα κράτος με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία», κατέληξε

Αναφορικά με τις έρευνες του γεωτρύπανου της Exonmobil οι οποίες θα αρχίσουν το Νοέμβριο στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρχει αυξημένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ δεν είναι νομικός όρος της συμφωνίας

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η διενέργεια του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί νομικό όρο της συμφωνίας, αλλά μια επιλογή που έκανε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και υποστήριξε ότι για τα εκλογικά δεδομένα της χώρας η συμμετοχή δεν ήταν τόσο χαμηλή όσο παρουσιάζεται.
Σε σχετική ερώτηση, για τη θέση του Πάνου Καμμένου ότι η συμφωνία θεωρείται άκυρη μετά το δημοψήφισμα, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι εξωτερική πολιτική ασκούν ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι οι ΑΝΕΛ ως κόμμα έχουν δικαίωμα να έχουν διαφορετική άποψη. Υπογράμμισε, πάντως, ότι υπάρχει διαδικασία εντός κοινοβουλίου για όποιον δεν θέλει να φτάσει προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών. «Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, αλλά με ψηφοφορία. Όποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται και εκτίμησε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να την κυρώσει τον Μάρτιο του 2019.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΧΡ)