Ημερίδα ΑΡΚ και ΕΣΡ εστιάζει στις τάσεις και προκλήσεις του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου

Ημερίδα ΑΡΚ και ΕΣΡ εστιάζει στις τάσεις και προκλήσεις του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου

Επί τάπητος τίθενται οι τάσεις και οι προκλήσεις του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σε ημερίδα την οποία συνδιοργανώνουν στη Λευκωσία η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, η οποία γιορτάζει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας, και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδος.

«Ραδιόφωνο και τηλεόραση, δύο βασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας λειτουργούν σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον», ανέφερε η Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Ρόνα Κασάπη σε χαιρετισμό της, προσθέτοντας ότι πρόκειται για περιβάλλον το οποίο «μετεξελίσσεται ραγδαία, επηρεάζοντας ποικιλοτρόπως την οικονομία, την κοινωνία, τα ήθη, την κουλτούρα και την καθημερινή μας ζωή».

Γι αυτό το λόγο, είπε η κ. Κασάπη, «οι συνεργασίες, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, καθώς επίσης και η επικοινωνία μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ραδιοτηλεόρασης, όχι μόνο είναι επιβεβλημένες, αλλά παροτρύνονται και από την κοινοτική οδηγία που ρυθμίζει τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων».

Αναφορά έκανε επίσης η Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου στις τεράστιες και σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που παρατηρούνται καθώς και στο γεγονός ότι «το διαδίκτυο παραμένει ένας χώρος, ο οποίος δεν εμπίπτει τουλάχιστον προς το παρόν στη σφαίρα εποπτείας των ευρωπαϊκών και όχι μόνο ρυθμιστικών αρχών, καθιστώντας τον προαναφερόμενο ανταγωνισμό ακόμα πιο αθέμιτο, ακόμα πιο άνισο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδος Αθανάσιος Κουτρομάνος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκαν οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές αλλά και στο καθήκον τους έναντι της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, στο χαιρετισμό του ο κ. Κουτρομάνος είπε ότι στόχος της ίδρυσης των ρυθμιστικών αρχών αλλά και της στελέχωσης τους με πρόσωπα τα οποία «κατά τεκμήριο τουλάχιστον, παρέχουν εχέγγυα επαγγελματικής επάρκειας και έντιμης διαχείρισης» ήταν «για να εξυπηρετηθεί μείζον δημόσιο συμφέρον».

Δηλαδή, σημείωσε, «για να προστατευθούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα σημαντικά δημοκρατικά κεκτημένα και αξίες όπως είναι η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στην ενημέρωση, το δικαίωμα στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό αφενός και τα δικαιώματα όσων θίγονται από τη συναφή δραστηριότητα αφετέρου».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδος οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να συμβληθούν και να συνεργάζονται καλόπιστα και δημιουργικά με όλους τους κατά το δίκαιο εμπλεκόμενους στο ραδιοφωνικό και το τηλεοπτικό τοπίο και να έχουν ως γνώμονα της δράσης τους, σε κάθε περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, την αιτία για την οποία ιδρύθηκαν.

«Οι ίδιες υποχρεώσεις βαρύνουν όχι μόνο συλλογικά τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά και κάθε πρόσωπο το οποίο μετέχει σ’ αυτές υπό οποιαδήποτε ιδιότητα», πρόσθεσε.

«Όλοι όσοι μετέχουμε στα έργα των ρυθμιστικών αρχών οφείλουμε να ακούμε τους πάντες και να συνεργαζόμαστε με όλους καλόπιστα και δημιουργικά διαφυλάσσοντας όμως την ανεξαρτησία και το κύριος των αρχών που εκπροσωπούμε ως κόρη οφθαλμού», τόνισε ο κ. Κουτρομάνος.

Σε καλωσόρισμα που έκανε νωρίτερα ο Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Νεόφυτος Επαμεινώνδα αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία μεταξύ της Αρχής και του Συμβουλίου και στο γεγονός ότι αποφασίστηκε όπως διοργανωθεί η ημερίδα αυτή στη Λευκωσία με την ευκαιρία και του εορτασμού φέτος των 20 χρόνων από την ίδρυση της Αρχής.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας γίνονται παρεμβάσεις για τις διαδικασίες αδειοδότησης τηλεοπτικών οργανισμών στην Ελλάδα, τη δημοσιογραφία στο νέο οικονομικό μοντέλο, τα “fake news”, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, το  ρόλο των δορυφόρων στη ραδιοτηλεόραση, τη γλώσσα, το νέο πεδίο των ΜΜΕ και τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με το σεξισμό σε συνδυασμό με την προστασία ανηλίκων.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)