Το κράτος θα καλύψει το κόστος επαναπατρισμού εγκλωβισμένων επιβατών, δήλωσε η Υπ. Μεταφορών

Το κράτος θα καλύψει το κόστος επαναπατρισμού εγκλωβισμένων επιβατών, δήλωσε η Υπ. Μεταφορών

Το κράτος θα καλύψει το κόστος επαναπατρισμού των επιβατών που επρόκειτο να ταξιδέψουν με πτήσεις της Cobalt Air μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου, δήλωσε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και `Εργων Βασιλική Αναστασιάδου, η οποία προέδρευσε το πρωί σύσκεψης στο Υπουργείο για το θέμα που προέκυψε μετά το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt Air.

Θα ανακοινώσουμε τηλέφωνα ταξιδιωτικών γραφείων στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν εντός της εβδομάδας αυτής, δηλαδή μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου, για να επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους. Θα τους βρίσκουν τα ταξιδιωτικά γραφεία εισιτήριο το κόστος του οποίου θα καλύπτει το κράτος μόνο για σκοπούς επαναπατρισμού, είπε η κ. Αναστασιάδου.

Σημείωσε πως “εμείς ως Υπουργείο και ως κράτος αισθανόμαστε την ανάγκη να βοηθήσουμε τους επιβάτες που εγκλωβίζονται είτε στην Κύπρο, είτε εκτός Κύπρου και που θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους”.

Η κ. Αναστασιάδου χαρακτήρισε την κατάσταση λυπηρή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους επιβάτες, η Υπουργός Μεταφορών είπε πως όσοι έχουν αγοράσει τα εισιτήριά τους με πιστωτική κάρτα θα μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζές τους για να τους κατευθύνουν για τον τρόπο αποζημίωσής τους.

Η κ. Αναστασιάδου υπογράμμισε πως “αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται δεν απαλλάσσουν την εταιρεία Cobalt Air από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις της έναντι των πελατών της”.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός Μεταφορών είπε πως το Υπουργείο παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο επί συνεχούς βάσεως, τόσο τα επίπεδα ασφάλειας, όσο και την οικονομική τους κατάσταση.

Πρόσθεσε πως διαπιστώθηκε πως η Cobalt είχε οικονομικά προβλήματα το τελευταίο διάστημα και για αυτό κλήθηκε επανειλημμένα ενώπιον της αρμόδιας αρχής αδειοδότησης του Υπουργείου για να καταθέσει στοιχεία και πληροφορίες για την οικονομική της κατάσταση και για τα προγράμματά της και για τους σχεδιασμούς της για χρηματοδότηση των πτητικών της προγραμμάτων.

“Μας ζητήθηκε από την εταιρεία κάποιος χρόνος να εξεύρει χρηματοδότες για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα. `Ομως φαίνεται ότι δεν κατόρθωσε να το κάνει και έτσι το αποτέλεσμα ήταν να μας ανακοινώσει την αναστολή των εργασιών της”, σημείωσε.

Είπε ακόμη πως “αν δεν την ανακοίνωνε η Cobalt θα το κάναμε εμείς διότι είχαμε δώσει μια διορία για να παρουσιάσει μια οικονομική κατάσταση”. Πρόσθεσε πως η εταιρεία θα ερχόταν στις 22 του μήνα με στοιχεία, αλλά όταν είδαμε το πόσο δεινή ήταν η οικονομική κατάσταση ζητήσαμε και ακόμα και νωρίτερα να φέρει στοιχεία.

Ερωτηθείσα αν η εταιρεία είχε ζητήσει οικονομική ενίσχυση από το κράτος απάντησε ότι είχαν απευθυνθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας πως μια εταιρεία δεν μπορεί να παίρνει κρατική ενίσχυση και αυτό είναι παράνομο με βάση το κοινοτικό κεκτημένο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Αναστασιάδου είπε πως σε θέμα ασφάλειας η εταιρεία δεν είχε παρουσιάσει προβλήματα.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει και άλλη εταιρεία με παρόμοια προβλήματα είπε πως όλες οι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο παρακολουθούνται και πως δεν νομίζει να αντιμετωπίζει κάποια εταιρεία αυτού του είδους το πρόβλημα.

Για τις άλλες εταιρείες είπε ακόμη πως “μέχρι στιγμής είναι σε καλή κατάσταση για αυτό και λειτουργούν. Εάν υπάρξει πρόβλημα παρόμοιου τύπου θα επιληφθούμε”, υπογράμμισε.

Η κ. Αναστασιάδου είπε ακόμη πως “εμείς ακολουθήσαμε και τη νομοθεσία και τον κοινοτικό κανονισμό που παρέχει ευχέρεια σε μιαν εταιρεία να διορθώσει μιαν κατάσταση και της δώσαμε αυτή την ευκαιρία, σεβόμενοι και τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό”.

“Δεν μπορώ ότι ήταν έκπληξη για εμάς (αυτό που έγινε). `Ομως, θα μπορούσε να μας ενημερώσει έγκαιρα η εταιρεία ειδικά χτές”, ανέφερε.

Ερωτηθείσα για το μέλλον των εργαζομένων, η Υπουργός Μεταφορών παρέπεμψε στην Υπουργό Εργασίας, σημειώνοντας πως υπάρχει νομοθεσία του κράτους και τα ανεργιακά επιδόματα. Εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υπάρχουν άλλες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)