Ιράν και εποικισμός στη συνάντηση Μέι-Νετανιάχου στην Ντάουνινγκ Στριτ

Ιράν και εποικισμός στη συνάντηση Μέι-Νετανιάχου στην Ντάουνινγκ Στριτ

Με έμφαση στην αντιμετώπιση της «απειλής του Ιράν», όπως δήλωσε προσερχόμενος στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η συνάντηση μεταξύ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της Τερέζα Μέι.
 
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έθιξε επίσης το ακανθώδες ζήτημα της επέκτασης του ισραηλινού εποικισμού επί των παλαιστινιακών εδαφών.
 
Πριν από την έναρξη της συνάντησης, από το κατώφλι της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας, ο κ. Νετανιάχου είπε: «Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο, από το ένοπλο Ισλάμ και ειδικά από το Ιράν. Το Ιράν επιδιώκει να εκμηδενίσει το Ισραήλ, επιδιώκει να κατακτήσει τη Μέση Ανατολή, απειλεί την Ευρώπη, απειλεί τη Δύση, απειλεί τον κόσμο. Και προβαίνει σε απανωτές προκλήσεις.
 
»Για αυτό καλωσορίζω τη βοήθεια του Προέδρου Τραμπ επί των νέων κυρώσεων κατά του Ιράν και νομίζω πως άλλα κράτη θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, σίγουρα τα υπεύθυνα κράτη. Και θα ήθελα να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η επιθετικότητα του Ιράν δε θα αφεθεί αναπάντητη».
 
Ως προς την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε ότι επανέλαβε στον προσκεκλημένο της τη βρετανική θέση. Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα η εκπρόσωπός της, η θέση αυτή είναι πως ο εποικισμός «υπονομεύει την εμπιστοσύνη» στην ειρηνευτική διαδικασία με σκοπό τη λύση δύο κρατών.
 
Παράλληλα, ωστόσο, η εκπρόσωπος έσπευσε να σημειώσει ότι το Λονδίνο θεωρεί πως την ίδια στιγμή πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει με ασφάλεια έναντι της τρομοκρατίας.
 
Η πλειοψηφία των Βρετανών σχολιαστών θεωρεί πως ο κ. Νετανιάχου θα πρέπει να αναμένει ευήκοα ώτα στη βρετανική κυβέρνηση επί των περισσότερων σημαντικών θεμάτων που απασχολούν το Ισραήλ.
 
Σε ό,τι αφορά το Ιράν, η πρόσφατη βαλλιστική δοκιμή πυραύλου του οποίου το έχει φέρει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι είπε ότι η Βρετανία συμμερίζεται τις διεθνείς ανησυχίες και έχει καταστήσει σαφή τη θέση της κατά των δοκιμών. Πάντως η Βρετανία τάσσεται υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών για διατήρηση της συμφωνίας με το Ιράν επί του πυρηνικού του προγράμματος.
 
Οι δύο ηγέτες πιστεύεται ότι συζήτησαν και μια σειρά διμερών θεμάτων, με έμφαση στην οικονομική και τεχνολογική συνεργασία, ιδίως ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
 
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ έφτασε έξω από την πόρτα με τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δύο λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα, με αποτέλεσμα η κα Μέι να μην είναι εκεί για τον προϋπαντήσει. Ο κ. Νετανιάχου εισήλθε μόνος στην πρωθυπουργική κατοικία, για να βγει τελικά λίγα λεπτά αργότερα μαζί με την κα Μέι για την καθιερωμένη χειραψία μπροστά στις κάμερες.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)