Μακρόν: Η ‘οργή’ το 2018 μας δηλώνει ότι δεν εφησυχαζόμαστε

Μακρόν: Η ‘οργή’ το 2018 μας δηλώνει ότι δεν εφησυχαζόμαστε

Η “οργή” των “κίτρινων γιλέκων” το 2018 έδειξε ότι “δεν εφησυχαζόμαστε” δήλωσε χθες το βράδυ στις ευχές του για το 2019 ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δήλωσε ότι “τα αποτελέσματα” των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν έπειτα την αρχή της πενταετούς θητείας του “δεν μπορεί να είναι άμεσα και η ανυπομονησία την οποία συμμερίζομαι δεν μπορεί να δικαιολογήσει
καμία παραίτηση”.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στα “κίτρινα γιλέκια”, ο Μακρόν στο πρωτοχρονιάτικο του διάγγελμα μίλησε για “μεγάλη πίκρα και οργή που έχει μακρά πορεία: οργή ενάντια στην αδικία, ενάντια στην πορεία της  ακατανόητης, μερικές φορές, παγκοσμιοποίησης, οργή ενάντια σε ένα διοικητικό σύστημα που έχει γίνει πολύ περίπλοκο και στερείται καλοσύνης, οργή κατά των βαθιών αλλαγών που αμφισβητούν την ταυτότητα και το νόημα της κοινωνίας μας”.

“Αυτός ο θυμός”, συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος, “δηλώνει ένα πράγμα σε μένα, ανεξάρτητα πόσο δριμύς και υπερβολικός είναι: Δεν παραιτούμαστε. Η χώρα μας χρειάζεται να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον με βάση την ικανότητά μας να εφευρίσκουμε νέους τρόπους να κάνουμε και να είμαστε μαζί. Αυτό είναι το μάθημά μου από το 2018”.

Διαμήνυσε ότι η δημοκρατική τάξη θα διασφαλιστεί χωρίς εφησυχασμό και επέμεινε ότι κάποιοι με το πρόσχημα ότι μιλούν εξ ονόματος του λαού…είναι απλά οι εκφραστές ενός όχλου γεμάτου μίσους.

“Αυτοί που ισχυρίζονται ότι μιλούν για το λαό, αλλά στην πραγματικότητα μιλούν για ένα πλήθος γεμάτο μίσος – και επιτίθενται σε εκλεγμένους εκπροσώπους, δυνάμεις ασφαλείας, δημοσιογράφους, Εβραίους, ξένους, ομοφυλόφιλους – είναι απλά η άρνηση της Γαλλίας”, τόνισε.

Παράλληλα δήλωσε ότι σε “λίγες μέρες” θα απευθυνθεί στους Γάλλους πολίτες για να διευκρινίσει το περίγραμμα ενός μεγάλου εθνικού διαλόγου που υποσχέθηκε ως  απάντηση στην κρίση των “κίτρινων γιλέκων”.

“Ο εθνικός διάλογος που ανοίγει θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε ειλικρινά και θα σας απευθυνθώ γραπτώς σε λίγες μέρες για να αναφερθώ στις προσδοκίες σας”, υπογράμμισε.

“Αλήθεια, Αξιοπρέπεια, Ελπίδα”, είναι οι τρεις ευχές που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος στο μήνυμά του.

“Ας σταματήσουμε να δυσφημούμε τους εαυτούς μας, ή να πιστεύουμε ότι η Γαλλία είναι μια χώρα όπου η αλληλεγγύη δεν υφίσταται (…) Πιστεύω στους εαυτούς μας, πιστεύω σε αυτή την Γαλλία, στην Ευρωπαϊκή ελπίδα”.

Στις 17 Νοεμβρίου, τα “κίτρινα γιλέκα”, που πήραν το όνομά τους από το φθορίζων γιλέκο που πρέπει να έχει κάθε αυτοκινητιστής, ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα κινητοποίησής τους κατά της προβλεπόμενης αύξησης της τιμής των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης.

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΚΣΤ)