Μετά τον καθαρισμό προχωρεί και ο σχεδιασμός απομάκρυνσης των αμιάντων από το Βερεγγάρια

Μετά τον καθαρισμό προχωρεί και ο σχεδιασμός απομάκρυνσης των αμιάντων από το Βερεγγάρια

Κανονικά προχωρούν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για απομάκρυνση των επικίνδυνων για την υγεία αμιάντων με τις οποίες είναι κατασκευασμένες οι στέγες του πρώην βρετανικού οικισμού “Βερεγγάρια”, στα Κάτω Πολεμίδια, ένα θέμα που απασχολεί για χρόνια την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή τρία ακόμη χρόνια.
 
Το μεσημέρι ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης επισκέφθηκε το χώρο, όπου μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού των χόρτων, που αποτελούσαν εστία για τρωκτικά και ερπετά, αλλά και κίνδυνο σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
 
Σε δηλώσεις του, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως εντός του 2016 η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου, στο πλαίσιο ενός τριετούς πλάνου, έτσι ώστε μέσα στο 2019 να απομακρυνθούν πλήρως οι επικίνδυνοι αμίαντοι, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί με τη βρετανική Κυβέρνηση να μεταφερθούν για υγειονομική ταφή στο εξωτερικό.

“Το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια για να καθαριστούν οι αμίαντοι και είναι αρκετά μεγάλο, αλλά πιστεύω είναι κάτι που πρέπει και αξίζει να γίνει”, ανέφερε ο Μάριος Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι προκαλεί έκπληξη που μια τόσο μεγάλη έκταση κοντά στην πόλη παραμένει αναξιοποίητη τόσα χρόνια.

Οι δυνατότητες χρήσης για το χώρο είναι τεράστιες, συνέχισε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι “θα βγει κάτι πάρα πολύ όμορφο από αυτήν την προσπάθεια”.
 
Ευχαρίστησε επίσης τα δημόσια έργα και όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες που ενεπλάκησαν στη διαδικασία καθαρισμού του χώρου, που έγινε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
 
Από την πλευρά του, ο Δημαρχεύων Κάτω Πολεμιδιών Νίκος Αναστασίου, είπε πως οι δημότες βλέπουν με ικανοποίηση ότι πλέον γίνονται έργα και “αφού περίμεναν τόσο χρόνια, θα περιμένουν ακόμα τρία”.
 
“Μέλημα μας είναι να δούμε και με το ΥΠΕΣ, πώς θα μετεξελιχθεί ο χώρος, είναι 260 σκάλες γης, θα πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα, να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός και αξιοποίηση του”, είπε ο κ. Αναστασίου, προσθέτοντας ότι το Τοπικό Σχέδιο προβλέπει όπως σε ένα μεγάλο κομμάτι ανεγερθούν πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και γίνει ένα μεγάλο εθνικό πάρκο, με τον Δήμο να προτείνει όπως αυτό αποτελεί το 20% της όλης έκτασης “ούτως ώστε να αποκατασταθεί η επιβάρυνση που είχαν οι δημότες μας όλο αυτόν τον καιρό”.

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)