Μηνύματα Πενς προς Πεκίνο ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα εκφοβιστεί»

Μηνύματα Πενς προς Πεκίνο ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα εκφοβιστεί»

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ανεβάζοντας κι άλλο τον τόνο των αμερικανικών επικρίσεων εναντίον της πολιτικής της Κίνας σε διεθνές επίπεδο, θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στο Πεκίνο εντός της ημέρας, διαμηνύοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα υποχωρήσει μπροστά σε αυτές που χαρακτηρίζει προσπάθειες «εκφοβισμού» στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Πενς θα εκφωνήσει περί τις 11:00 (18:00 ώρα Κύπρου) στο Ινστιτούτο Χάντσον – ένα κέντρο μελετών της Ουάσινγκτον – μια ομιλία που αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε έναν διευρυνόμενο εμπορικό πόλεμο, που τείνει να μονοπωλήσει τη διμερή σχέση, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με βάση αποσπάσματα της ομιλίας του Αμερικανού αντιπροέδρου που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο Πενς θα αναφερθεί εκτενώς σε ένα επεισόδιο της Κυριακής, όταν ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό, το USS Decatur, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τους υφάλους Γκέιβεν και Τζόνσον των νήσων Σπράτλι, «παρενοχλήθηκε» από κινεζικό πολεμικό.

Ο Πενς θα επισημάνει πως το κινεζικό πλοίο πλησίασε σε απόσταση 41 μέτρων το αμερικανικό αντιτορπιλικό, «αναγκάζοντας το πλοίο μας να κάνει γρήγορα ελιγμό για να αποφύγει μια σύγκρουση».

«Παρά τις ριψοκίνδυνες παρενοχλήσεις αυτού του είδους, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα συνεχίσει να στέλνει αεροσκάφη και πλοία, να επιχειρεί οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και το απαιτεί το εθνικό μας συμφέρον. Δεν θα εκφοβιστούμε. Δεν θα υποχωρήσουμε», θα πει ο Πενς.

Η επιχείρηση της Κυριακής ακολούθησε μια σειρά παρόμοιων που διεξάγουν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν αυτές που χαρακτηρίζουν κινεζικές απόπειρες περιορισμού της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε ύδατα στρατηγικής σημασίας, όπου κινούνται σκάφη του αμερικανικού και του ιαπωνικού πολεμικού και του εμπορικού ναυτικού, καθώς και διαφόρων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανέφερε ότι κινεζικό πολεμικό εστάλη για να προειδοποιήσει το αμερικανικό αντιτορπιλικό και να το προτρέψει να αποχωρήσει από την περιοχή, συμπληρώνοντας πως η εθνική κυριαρχία του Πεκίνου στα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και τα χωρικά τους ύδατα είναι αδιαμφισβήτητη. Το Πεκίνο αντιμετώπισε με οργή την αμερικανική επιχείρηση.

Ο Πενς θα στηλιτεύσει εξάλλου την κινεζική κυβέρνηση διότι έπεισε τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν και να αναγνωρίσουν την Κίνα.

«Αυτές οι ενέργειες απειλούν τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν – και οι ΗΠΑ τις καταδικάζουν. Και παρότι η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να τηρεί την πολιτική της ενιαίας Κίνας (…) ας μου επιτραπεί να πω ότι ο εναγκαλισμός της δημοκρατίας από την Ταϊβάν δείχνει έναν καλύτερο δρόμο για όλο τον κινεζικό λαό».

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ΗΦ)