Σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ «χωρίς αποκλεισμούς» ελπίζει ο ΓΓ ΟΗΕ

Σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ «χωρίς αποκλεισμούς» ελπίζει ο ΓΓ ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την Τετάρτη την ελπίδα ότι θα προχωρήσει με «ταχύ» ρυθμό η διαδικασία σχηματισμού «μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς» στο Ιράκ, με την «τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει το Σύνταγμα», μετά την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον ανεξάρτητο πολιτικό Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο επικεφαλής του ΟΗΕ «συνεχάρη» παράλληλα τον Μπαρχάμ Σάλεχ για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας του Ιράκ.

«Ο Γενικός Γραμματέας ελπίζει ότι η εκλογή του προέδρου θα ανοίξει τον δρόμο για τον ταχύ σχηματισμό μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς», σημειώνεται στο κείμενο.

Η διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης όμως αναγγέλλεται δύσκολη, καθώς διάφορες πολιτικές συμμαχίες διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία, ενώ η πολιτική ισχύς στο ιρακινό κοινοβούλιο είναι κατακερματισμένη.

Μέχρι τώρα στο Ιράκ συνηθιζόταν ο επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής συμμαχίας να ορίζεται εντολοδόχος Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο και να αναλαμβάνει να σχηματίσει την κυβέρνηση.

Αλλά αυτή τη φορά ο κούρδος πολιτικός Μπαρχάμ Σάλεχ ανέθεσε στον πρώην αντιπρόεδρο Άντελ Άμπντελ Μάχντι την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, να του παρουσιάσει μέσα σε λιγότερες από τριάντα ημέρες τον κατάλογο των Υπουργών της κυβέρνησης.

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΗΦ)