Να μειωθούν οι φορολογίες στα καύσιμα, ζητά η ΣΕΚ

Να μειωθούν οι φορολογίες στα καύσιμα, ζητά η ΣΕΚ

Υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα τιμολόγησης των καυσίμων, σύμφωνα με όσα έχει εντοπίσει κατά καιρούς και η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ, που ζητά παράλληλα να μειωθούν οι φορολογίες στα καύσιμα.

Με αφορμή τη σχετική συζήτηση στις 17 Ιανουαρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η ΣΕΚ «εκφράζει την έντονη ανησυχία της γιατί δυστυχώς όταν ανεβαίνει η διεθνής τιμή του πετρελαίου οι τιμές στην Κύπρο αυξάνονται αυθημερόν και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς και όταν υπάρχει μείωση, οι λιανικές τιμές πώλησης κατεβαίνουν με καθυστέρηση ή και καθόλου».

Προστίθεται ότι η Βουλή, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, θα πρέπει να λάβει διορθωτικές αποφάσεις που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα και θα ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες εκμετάλλευσης των καταναλωτών. «Αδυναμίες τιμολόγησης και μαύρες τρύπες πρέπει να αποτελέσουν οριστικό παρελθόν» αναφέρεται.

Η ΣΕΚ αναφέρει ακόμη ότι «θα πρέπει να υπάρξει μείωση στη φορολογία των καυσίμων», όχι σπασμωδικά και περιστασιακά, αλλά μελετημένα, στα πλαίσια μιας γενικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Τα καύσιμα χρήζουν φοροελάφρυνσης, γιατί είναι από τα προϊόντα που διπλοφορολογούνται» προστίθεται και αναφέρεται ότι η λιανική τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων στις 9 Ιανουαρίου 2017 ήταν 1.22 σεντ το λίτρο και απ’ αυτά τα 68 σεντ ήταν Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ.

Αναμένουμε από τον Υπουργό Οικονομικών να συγκαλέσει διάλογο για την ευρύτερη φορολογική μεταρρύθμιση και εκεί η ΣΕΚ θα τοποθετηθεί τεκμηριωμένα για όλα τα σχετικά ζητήματα, καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)