Ο ΓΓ του ΟΗΕ έτοιμος να συναντήσει μέλη του Κογκρέσου για χρηματοδότηση από ΗΠΑ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έτοιμος να συναντήσει μέλη του Κογκρέσου για χρηματοδότηση από ΗΠΑ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι έτοιμος να συναντηθεί με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, δήλωσε χθες μια εκπρόσωπος του Οργανισμού, την ώρα που Αμερικανοί γερουσιαστές πιέζουν να περικοπεί δραστικά η χρηματοδότηση προς το διεθνή οργανισμό εξαιτίας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκασε την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να απόσχει από την ψηφοφορία την 23η Δεκεμβρίου, επιτρέποντας στο ΣΑ να εγκρίνει την απόφαση με 14 ψήφους υπέρ. Το Ισραήλ και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν καλέσει την Ουάσινγκτον να ασκήσει το βέτο το οποίο διαθέτει. Προχθές Πέμπτη οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Λίντσεϊ Γκρέιαμ υπέβαλαν ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει την περικοπή κάθε χρηματοδότησης προς τον ΟΗΕ ωσότου ο Πρόεδρος να επιβεβαιώσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ανακαλέσει την επίμαχη απόφαση. Ωστόσο το νομοσχέδιο αυτό ελάχιστες πιθανότητες θεωρείται πως έχει να προχωρήσει στο Κογκρέσο, αφού θα χρειαζόταν την υποστήριξη κάποιων δημοκρατικών, ενώ υπάρχουν και ρεπουμπλικάνοι που θεωρούν πολύ ακραίο ένα τέτοιο μέτρο.

“Ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη την ευκαιρία να συζητήσει για οποιοδήποτε θέμα με τους κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ερι Κανέκο. “Είμαστε πάντοτε πρόθυμοι και διαθέσιμοι να συναντηθούμε με κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ όποτε χρειαστεί”, πρόσθεσε. Η ίδια είπε πως τα Ηνωμένα Εθνη θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη του νομοσχεδίου αυτού.

Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος χρηματοδότης του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών: χορηγούν το 22% του ποσού που απαιτείται για τη λειτουργία του και το 28% του προϋπολογισμού του για τις ειρηνευτικές αποστολές του, οι οποίες κοστίζουν 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. “Προσβλέπουμε, επί των ημερών της νέας κυβέρνησης, στη συνέχιση της σθεναρής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ, ειδικά στους τρεις κύριους πυλώνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ασφάλειας και της ανάπτυξης”, δήλωσε η Κανέκο.

Ο Γκουτέρες μίλησε με τον Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον του διεθνούς οργανισμού σε αναρτήσεις του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Τα Ηνωμένα Εθνη περιέγραψαν τη συνομιλία τους κάνοντας λόγο για μια “πολύ θετική συζήτηση για τις σχέσεις ΗΠΑ/ΟΗΕ”. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρεξ Τίλερσον, ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφέρθηκε επανειλημμένα στη συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη σε διάφορους τομείς και για διάφορες πρωτοβουλίες.

Η απερχόμενη πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, η Σαμάνθα Πάουερ, είπε χθες πως παρότι ο διεθνής οργανισμός “δεν είναι τέλειο σύστημα, είναι ένα σύστημα που έχει ελαττώματα”, εάν η Ουάσινγκτον μειώσει τη χρηματοδότηση οι κερδισμένοι θα είναι κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα. “Αν μειωθεί ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, θα υπάρξουν άλλες χώρες που θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό”, έκρινε η Πάουερ στην τελευταία της συνέντευξη Τύπου χθες. “Ηγούμαστε του κόσμου εν μέρει διότι ηγούμαστε στον ΟΗΕ” και “αν δέσουμε τα χέρια πίσω από την πλάτη ή στερήσουμε αυτόν τον οργανισμό” από την υποστήριξη στις προσπάθειές του να μεσολαβεί για την αποκατάσταση της ειρήνης ή σε ανθρωπιστικές αποστολές, “αυτό θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τα αμερικανικά συμφέροντα”, πρόσθεσε η ίδια.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΒΑ)