Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα δεχόταν έκδοσή του στις ΗΠΑ αν ο Ομπάμα απονείμει χάρη στην

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα δεχόταν έκδοσή του στις ΗΠΑ αν ο Ομπάμα απονείμει χάρη στην

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, ο Τζούλιαν Ασάνζ, θα δεχόταν να εκδοθεί στις ΗΠΑ εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απένειμε χάρη στην Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην μέλος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που καταδικάστηκε διότι παρέδωσε πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο, γνωστοποίησε ο τελευταίος αυτή την εβδομάδα.

“Αν ο Ομπάμα απονείμει χάρη στη Μάνινγκ, ο Ασάνζ δέχεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ παρά το ότι (σ.σ. η υπόθεση για την οποία απειλεί πάντοτε να τον δικάσει το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης) παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα”, ανέφερε ο ιστότοπος WikiLeaks μέσω του Twitter.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και παραμένει εκεί από τον Ιούνιο του 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου τον βαρύνουν κατηγορίες για βιασμό, τις οποίες ο ιδρυτής του WikiLeaks αρνείται. Ο 45χρονος Ασάνζ, Αυστραλός πολίτης, φοβάται πως η Στοκχόλμη θα προχωρήσει κατόπιν στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει μια πιθανή δίκη για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων που έδωσε στον ιστότοπο η Τσέλσι Μάνινγκ. Η Τσέλσι Μάνινγκ, διαφυλική που ονομαζόταν προηγουμένως Μπράντλεϊ Μάνινγκ, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 διότι διαβίβασε πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ στον WikiLeaks. Οι υποστηρικτές της ελπίζουν πως ο Ομπάμα θα της απονείμει χάρη πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο σε λίγες ημέρες, παρότι η αμερικανική προεδρία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να δείξει επιείκεια απέναντί της. Η Τσέλσι Μάνινγκ έχει ήδη προσπαθήσει δύο φορές να βάλει τέλος στη ζωή της.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΒΑ)