Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SOS Mediterrane ανακαλούν το Aquarius

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SOS Mediterrane ανακαλούν το Aquarius

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και η SOS Mediterranee, ανακοίνωσαν χθες το βράδυ τον “τερματισμό” των επιχειρήσεων διάσωσης του πλοίου Aquarius.

Το πλοίο διάσωσης μεταναστών, το οποίο μίσθωναν οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, είχε γίνει σύμβολο της πολιτικής κρίσης μεταξύ χωρών για την υποδοχή μεταναστών με πολλές χώρες να αρνούνται την καταχώριση του πλοίου στα νηολόγιά τους.

“Η ανάκληση του Aquarius ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση”, τόνισε ο Φρεντερίκ Πενάρ διευθυντής των επιχειρήσεων της SOS Mediterranee, τονίζοντας ότι η ΜΚΟ “ήδη εξετάζει επιλογές για ένα πλοίο με νέα σημαία”.

Εξηγώντας την απόφαση της η MSF εξέφρασε τη λύπη της “για τις επιθέσεις που έγιναν τους τελευταίους 18 μήνες από ευρωπαϊκά κράτη” και τους “εξωφρενικούς ισχυρισμούς για παρατυπίες στην απόρριψη των απορριμμάτων του σκάφους και για εγκληματικές δραστηριότητες” που είχαν στόχο και τις δύο ΜΚΟ.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων του Aquarius τον Φεβρουάριο 2016, 29.500 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν σε 200 επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με την οργάνωση SOS Mediterranee. μταν το τελευταίο πλοίο των ΜΚΟ που συνέχιζε τις επιχειρήσεις διάσωσης.

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΚΣΤ/ΓΒΑ)