Πέντε νεκροί σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στη Σουέιντα της Συρίας

Πέντε νεκροί σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στη Σουέιντα της Συρίας

Πέντε πολίτες σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στη Σουέιντα, την πρώτη του είδους εδώ κι έναν χρόνο στην πόλη, που βρίσκεται στα χέρια του καθεστώτος, στο νότιο τμήμα της εμπόλεμης Συρίας, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Άλλοι δεκατρείς πολίτες τραυματίστηκαν στην επίθεση, την οποία διέπραξε καμικάζι ο οποίος επέβαινε σε μοτοσικλέτα παγιδευμένη με εκρηκτικές ύλες, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για “πολλούς νεκρούς” στην επίθεση στη Σουέιντα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, ενώ μετέδωσε επίσης φωτογραφίες μιας μοτοσικλέτας στις φλόγες.

Αργότερα, μετέδωσε ότι οι νεκροί ήταν 3. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση. Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε αυτή την επαρχία, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Δρούζοι, μετά την επιχείρηση ευρείας κλίμακας που είχε εξαπολύσει εκεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) τον Ιούλιο του 2018. Κατά τη διάρκεια εκείνης της εφόδου, η κοινότητα των Δρούζων έγινε στόχος συντονισμένων επιθέσεων του ΙΚ, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260 ανθρώπους, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί ήταν άμαχοι. Εν μέσω εκείνης της επίθεσης, της πιο πολύνεκρης εναντίον της μειονότητας των Δρούζων από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, οι τζιχαντιστές είχαν απαγάγει περίπου τριάντα γυναίκες και παιδιά.

Όσες γυναίκες και όσα παιδιά επέζησαν απελευθερώθηκαν από τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Το ΙΚ είδε το “χαλιφάτο” του να χάνεται πριν από τρεις μήνες, όταν εκδιώχθηκε από όλες τις πόλεις τις οποίες κατείχε στη Συρία, όπου ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και οκτώ χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει πολλά εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους.

(ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa-Reuters/ΜΑΝ/ΓΒΑ)