ΠτΔ προς παροικία Λονδίνου: Προσπάθεια για συνθήκες που θα καταστήσουν αποδεκτή τη λύση στη βάση αρχών

ΠτΔ προς παροικία Λονδίνου: Προσπάθεια για συνθήκες που θα καταστήσουν αποδεκτή τη λύση στη βάση αρχών

Στην αδιαλλαξία της Τουρκίας απέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη μέχρι στιγμής αδυναμία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, σε ομιλία του προς μέλη της παροικίας του Λονδίνου το βράδυ της Κυριακής.

«Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν επέτρεψε την επιτυχία εκείνης της λύσης που θα έδειχνε στους Ελληνοκύπριους ότι θα ήταν βιώσιμη, θα ήταν λειτουργική, θα μπορούσε να αντέξει στο χρόνο, θα μπορούσε να διασφαλίσει την ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, μια χώρα που θα σεβόταν τις αρχές και αξίες της ΕΕ. (…) Να έχουμε μια ασπίδα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να μπορούμε να αξιώνουμε πως θέλουμε να ζήσουμε σαν κυρίαρχο, ανεξάρτητο και ιδιαίτερα σαν ένα ομαλό κράτος, χωρίς εγγυητές, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων και χωρίς ξένα στρατεύματα», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια δείπνου που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σε αυτή τη γραμμή είναι που πορεύομαι και πάνω στις ίδιες αρχές προσπαθώ με κάθε τρόπο να δω πώς είναι δυνατό να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον κυπριακό ελληνισμό να κάνει αποδεκτή τη λύση που θα μπορούσε να προκύψει αν υπήρχε τουλάχιστον ο αλληλοσεβασμός που εμείς επιδεικνύουμε απέναντι στους συμπατριώτες μας. Δεν το λέω για τους συμπατριώτες μας την έλλειψη σεβασμού τόσο, όσο για εκείνους που θέλουν να ελέγχουν τους συμπατριώτες μας, που δεν είναι άλλοι από την Τουρκία», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου μετά από το «ναυάγιο» του Κραν Μοντανά, σημείωσε ότι ο ίδιος, όπως και οι αρμόδιοι σε Ελλάδα, Βρετανία και ΕΕ έχουν συναντηθεί από τρεις φορές με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ.

«Αναμένουμε να καθοριστεί τρίτη συνάντηση από την Άγκυρα. Πολλά εξαρτώνται από το τι θα λεχθεί αλλά και από το τι θα διαλαμβάνουν οι όροι αναφοράς», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στη συνέχεια εξήγησε τη σημασία των όρων αναφοράς.

«Αν ακούτε κάποιες συζητήσεις που γίνονται στην Κύπρο, που θα ήταν αχρείαστες ένα ήμασταν λίγο προσεκτικότεροι, περί των πρακτικών της 4ης του Ιούλη όπου αποσαφηνίστηκε αυτό το οποίο και παρουσιάστηκε ως το περίγραμμα που κατέθεσε στις 30 Ιουνίου ο ΓΓ, δεν είναι τυχαίο που γίνεται αυτή η συζήτηση. Είναι γιατί η κα Λουτ θα συμπεριλάβει μέρος εκείνων των παραμέτρων.

»Και άλλο είναι η παράμετρος που έλεγε ότι πρέπει να καταργηθεί το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και το επεμβατικό δικαίωμα και άλλο είναι να αναφέρεται στο έγγραφο που ετοίμασε ο κ. Άιντε ότι καταργείται το δικαίωμα της επέμβασης ως εάν να θέλει να αφήσει να εννοηθεί -και σαφώς συμπεραίνεται εκ του κειμένου- ότι παραμένουν οι εγγυήσεις αλλά δεν έχουν δικαίωμα επέμβασης. Όπως και το άλλο: ο ΓΓ μίλησε για ‘rapid reduction’, για δραστική μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη μέρα για να φτάσουμε σύντομα στους αριθμούς που πρόβλεπαν οι συνθήκες του ‘60 και να αποφασιστεί εάν θα παραμείνουν για πόσο με ρήτρα τερματισμού ή αναθεώρησης και άλλο είναι να γράφει ότι τα θέματα του στρατού θα εξεταστούν σε επίπεδο πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων».

Προσθέτοντας ότι είναι και πολλά αλλά που δυστυχώς έχουν διαστρεβλωθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ευτυχώς κάποιοι μερίμνησαν και κράτησαν λεπτομερή πρακτικά της πρωινής συνάντησης της 4ης Ιουλίου που αντικρούουν το «απαράδεκτο» έγγραφο που παρουσίασε ο κ. Άιντε.

«Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, για να μπορέσουμε να ελπίσουμε σε έναν δημιουργικό διάλογο, αυτό που απαιτείται είναι οι όροι αναφοράς όχι μόνο να καθορίσουν τα θέματα υπό συζήτηση αλλά και τι είναι αποδεκτό και τι απαράδεκτο. Και έχουμε συμφωνήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη παλαιότερα και είναι μια αρχή που υιοθέτησε και ο ΓΓ ότι η ασφάλεια τους ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον. Συνεπώς υπάρχουν οι βασικές αρχές που πρέπει αν όλοι θέλουν την ειρηνική λύση αλλά και το πιο σημαντικό την ειρηνική συμβίωση να σεβαστούμε», συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στις αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς περί πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής στα όργανα του κράτους.

«Τι είναι η αξίωση που προβάλλει η τουρκοκυκυπριακή κοινότητα; Ότι για όλες τις αποφάσεις θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τη δική της θετική ψήφο. Δηλαδή μια κοινότητα θα καθορίζει τις αποφάσεις ή θα επιβάλλεται επί της άλλης. Εάν αυτό υπάρχει σε οποιοδήποτε άλλο σύνταγμα του κόσμου ανέφερα στον ΓΓ και στην κα Λουτ αλλά πολύ περισσότερο στον κ. Ακιντζί ότι θέλω να μου το υποδείξουν», σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι η πολιτική ισότητα και το δικαίωμα της θετικής ψήφου είναι αποδεκτά, αλλά εκεί που είναι «λογικό», όταν δηλαδή υπάρχει κατάχρηση από πλευράς της πλειοψηφούσας κοινότητας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η μειοψηφούσα κοινότητα.

«Αν αναλογιστούμε και λυπούμαι που το λέω την εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Άγκυρα αντιλαμβάνεστε ότι στο τέλος δε θα είναι εκείνοι που αποφασίζουν αλλά οι ελέγχοντες», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια στάθηκε στις προσπάθειες ενδυνάμωσης της θέσης της Κύπρου μέσω της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής που ασκείται με άριστες σχέσεις με τις μεγάλες χώρες και με τις τριμερείς συνεργασίες που εξελίσσονται σε τετραμερείς, όπως στην περίπτωση συμμετοχής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην τριμερή με Ελλάδα και Ισραήλ.

Έκανε λόγο για επιτυχημένη επιλογή εταιρειών στο πλαίσιο του ενεργειακού προγραμματισμούς που αποδίδει καρπούς και συνεχίζεται απρόσκοπτα παρά τις τουρκικές απειλές. «Δεν προκαλούμε. Δε θέλουμε με κανέναν τρόπο να δώσουμε το μήνυμα ότι παραγνωρίζουμε πως στη Κύπρο ζουν και Τουρκοκύπριοι, δηλαδή πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματά τους. Πρέπει να πω ότι χάρη στην υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων έχουμε την Παρασκευή περάσει νομοθεσία για την ίδρυση του εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων, έτσι ώστε να υπάρχουν πάντοτε εκείνα τα αποθέματα που όταν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό θα διασφαλίζεται και το ποσοστό που θα συμφωνηθεί προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκλεισε την αναφορά του στην εξωτερική πολιτική λέγοντας ότι αυτή «πείθει ότι η Κύπρος είναι και αξιόπιστος εταίρος αλλά και πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική τόνισε την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τη συνεχή μείωση της ανεργίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους.

Εξέφρασε τέλος την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του ίδιου και του κυπριακού λαού στις ενέργειες των αποδήμων, λέγοντας ότι πιστώνονται σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση της χώρας.

Στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστος Καραολής είπε ότι η παροικία στηρίζει τις ακούραστες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξεύρεση μιας δίκαιης, ειρηνικής και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό και ελπίζει πως σύντομα θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

«Η ομογένεια ενωμένη, πάνω από πολιτικές πεποιθήσεις, στηρίζει τους αγώνες σας, όπως και της πολιτικής ηγεσίας του νησιού μας για τον τερματισμό της κατοχής», σημείωσε ο κ. Καραολής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο της Ομοσπονδίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις περσινές συναντήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, το συντονισμό αποστολής 3.000 emails σε τρεις εβδομάδες στο Βρετανό υπουργό Εξωτερικών στις αρχές του 2018 όταν η Τουρκία δημιουργούσε επεισόδια στην ΑΟΖ της Κύπρου, την εκστρατεία Hands Off Cyprus κατά τη μαύρη επέτειο της εισβολής και την επικοινωνία με 268 βουλευτές (41% των Βρετανών βουλευτών), οι οποίοι πήραν emails από τους ψηφοφόρους τους για την Κύπρο.

«Ως αποτέλεσμα, το Εργατικό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Οικολόγοι, καθώς και βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, τώρα δημόσια υποστηρίζουν την κατάργηση των εγγυήσεων και την απομάκρυνση των στρατευμάτων. Με τις εκστρατείες που πραγματοποιήθηκαν το 2018, αποδείξαμε πως όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα», είπε ο κ. Καραολής.