Υεμένη: Πέντε παιδιά σκοτώθηκαν σε επίθεση στη νότια Χοντάιντα

Υεμένη: Πέντε παιδιά σκοτώθηκαν σε επίθεση στη νότια Χοντάιντα

Πέντε παιδιά σκοτώθηκαν σε επίθεση στην επαρχία Χοντάιντα της Υεμένης, παρά την ανακωχή που – υποτίθεται – εφαρμόζεται εδώ και μήνες, ανέφεραν χθες Κυριακή ο ΟΗΕ και υεμενίτικες πηγές.

Τα παιδιά ήταν έξι ως δέκα ετών, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Υεμενίτης γιατρός που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Κάτοικοι επέρριψαν στους Σιίτες αντάρτες Χούθι την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα στην Τουχάιτα, στο νότιο τμήμα της επαρχίας, που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Τα θύματα διακομίστηκαν σε νοσοκομείο στην κοντινή πόλη Χόχα. Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα παιδιά σκοτώθηκαν καθώς “έπαιζαν”.

Δεν ανέφερε ποιος θεωρεί πως ευθύνεται για την επίθεση. “Στην Υεμένη, τα παιδιά δεν μπορούν πια να κάνουν με ασφάλεια πράγματα που αρέσει στα παιδιά να κάνουν, όπως να πηγαίνουν στο σχολείο, ή να περνούν χρόνο με τους φίλους τους”, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της UNICEF, η Χενριέτα Φορ.

“Κάθε μέρα, οκτώ παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στις 31 εμπόλεμες ζώνες στη χώρα” αυτή, υπογράμμισε.

Η Φορ συμπλήρωσε ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στην πόλη Χοντάιντα και την ομώνυμη επαρχία έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ελάχιστα “μετέβαλε την πραγματικότητα για τα παιδιά” στην Υεμένη.

Αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τη 18η Δεκεμβρίου, ξεσπούν σποραδικά συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και φιλοκυβερνητικά στρατεύματα. Τα δύο μέρη δεν παύουν να καταγγέλλουν το ένα το άλλο για παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Οι αντιμαχόμενοι αλληλοκατηγορούνται εξάλλου ότι δρουν χωρίς να υπολογίζουν την ασφάλεια των αμάχων στη σύρραξη.

Δεν υπάρχουν ενημερωμένα στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων του πολέμου στην Υεμένη, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί από τον Μάρτιο του 2015.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Αύγουστο του 2016 έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους.

Όμως οργανώσεις αρωγής ανέφεραν πέρυσι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πλέον σχεδόν εξαπλάσιος, ανέρχεται σε τουλάχιστον 57.000 νεκρούς, ανάμεσά τους πάνω από 2.500 παιδιά.

(ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΕΛΑ/ΓΧΡ)