Πυρκαγιές τεραστίων διαστάσεων στη Χιλή στοίχισαν τη ζωή σε εννέα ανθρώπους

Πυρκαγιές τεραστίων διαστάσεων στη Χιλή στοίχισαν τη ζωή σε εννέα ανθρώπους

Τουλάχιστον εννιά νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι, ολόκληρα χωριά αποκαΐδια. Η Χιλή είναι αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές γιγαντιαίων διαστάσεων, τις οποίες η Πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ χαρακτήρισε τη “χειρότερη καταστροφή” του είδους στην ιστορία της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Οι φλόγες εξαπλώθηκαν την τελευταία μία εβδομάδα σε επτά επαρχίες της κεντρικής και της νότιας Χιλής, εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, μετατρέποντας σε στάχτες περιοχές έκτασης σχεδόν 2.700.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένας εθελοντής πυροσβέστης, δύο αστυνομικοί, τρεις δασοπυροσβέστες και τρεις κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές έχουν χάσει τη ζωή τους. Σήμερα το πρωί οι φλόγες απανθράκωσαν την κοινότητα Σάντα Ολγα και άλλες μικρές κοινότητες στην επαρχία Μάουλε, 280 χλμ. νότια του Σαντιάγο. Οι κοινότητες αυτές ήσαν οι πρώτες που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

“Ευτυχώς, μπορέσαμε να απομακρύνουμε τους πάντες και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες, παρά μόνο υλικές ζημιές”, υπογράμμισε η Μισέλ Μπατσελέτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο αριθμός των ενεργών εστιών φωτιάς μειώθηκε από τις 64 στις 55, ενώ άλλα 53 μέτωπα βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο και 23 φωτιές έχουν κατασβεστεί πλήρως, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής, η ONEMI.

Οι πυρκαγιές σάρωσαν κυρίως γεωργικές περιοχές, όπου ζουν αγρότες και εκτροφείς βοοειδών. Επλήγησαν εξάλλου πολλές εταιρείες δασικών εκμεταλλεύσεων, ειδικά στην επαρχία Μάουλε. Οι οικονομικές ζημίες που έχει προκαλέσει αυτή η καταστροφή είναι “ανυπολόγιστες”, υπογράμμισε ο Υπουργός Γεωργίας της Χιλής, ο Κάρλος Φούρσε.

Οι επαρχίες Μάουλε, Μπιομπίο (55ο χλμ. νότια του Σαντιάγο) και Ο` Χίγκινς (κεντρική Χιλή) τέθηκαν σε “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” όπως αυτή ορίζεται στο Σύνταγμα, με προεδρικά διατάγματα. Πάνω από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι -πυροσβέστες, ερευνητές, καραμπινιέροι, στρατιωτικοί και πολίτες- έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΚΧΡ/ΘΚΕ)