Ρώσοι πράκτορες κατέχουν πληροφορίες που διαβάλλουν τον Τραμπ, ερευνάται η αξιοπιστία τους

Ρώσοι πράκτορες κατέχουν πληροφορίες που διαβάλλουν τον Τραμπ, ερευνάται η αξιοπιστία τους

Τα απόρρητα έγγραφα τα οποία οι επικεφαλής τεσσάρων αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συμπεριελάμβαναν και ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους Ρώσοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών έχουν στα χέρια τους πληροφορίες που διαβάλλουν τον ίδιο. Την πληροφορία αυτή δημοσιοποίησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι χθες το βράδυ.

Οι αξιωματούχοι αυτοί δήλωσαν στο Reuters ότι οι ισχυρισμοί αυτοί περιέχονται σε δισέλιδο σημείωμα της αναφοράς για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεκλογικές ηλεκτρονικές υποκλοπές του 2016. Ο ένας εκ των αξιωματούχων χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς “ατεκμηρίωτους,” ενώ έχουν γνωστοποιηθεί τόσο στον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter χθες το βράδυ χαρακτήρισε τις αναφορές ως: “ψευδείς ειδήσεις” αλλά και ως “ένα απόλυτο πολιτικό κυνήγι μαγισσών!” Ωστόσο, η μεταβατική ομάδα εξουσίας του Τραμπ δεν σχολίασε άμεσα τις εξελίξεις.

Ένας από τους αξιωματούχους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσε ότι το FBI, αλλά και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, εξακολουθούν να ερευνούν την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των ισχυρισμών σχετικά με τις πληροφορίες για τις οικονομικές και λοιπές σχέσεις του Τραμπ με Ρώσους επιχειρηματίες, αλλά κι άλλους, οι οποίοι σύμφωνα με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν Ρώσοι πράκτορες ή δούλευαν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Μερικά από τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη δράση πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών χωρίς να διευκρινίζεται επαρκώς ο βαθμός επάρκειας και αξιοπιστίας τους, ενώ το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΑΓΚ/ΜΜ)