Σχέδιο Απόγνωσης χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους μετανάστες

Σχέδιο Απόγνωσης χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους μετανάστες

Την εναντίωσή της στο να καταστεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και “παράτυπους” μετανάστες, υπόδειγμα και για αντίστοιχες συμφωνίες με χώρες σαν την Λιβύη, το Σουδάν και τον Νίγηρα, εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία, σε πολυσέλιδη έκθεσή της με τίτλο “Ένα σχέδιο απόγνωσης”.

Σε δελτίο Τύπου με αφορμή την έκθεση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, σκιαγραφεί τις “άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες”, στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά, καταγγέλλοντας τις “παράνομες επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους δυνάμει του διεθνούς δικαίου”.

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία έχει ως στόχο την επιστροφή αιτούντων άσυλο πίσω στην Τουρκία, (θεωρώντας εκ προοιμίου, ότι η τελευταία είναι ασφαλής για αυτούς), έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους εκτεθειμένους “σε μία επικίνδυνη, απελπιστική και, καθώς φαίνεται, ατέρμονη κατάσταση αναμονής στα ελληνικά νησιά” σημείωσε σχετικά η Γκάβρι Βαν Μπούλικ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη.

“Είναι ακραία υποκριτικό το γεγονός, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαλαλούν και προωθούν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ως μία επιτυχία, ενώ κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στο αφόρητα υψηλό “τίμημα” που πληρώνουν όσοι υφίστανται τις συνέπειές της”, συμπλήρωσε η κ. Βαν Γκούλικ. Εντάσεις στα νησιά.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΣΑ/ΓΧΡ)