Σε Βαγδάτη και Αρμπίλ ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών

Σε Βαγδάτη και Αρμπίλ ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών

Ο δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Σάλιβαν αναχώρησε την Κυριακή για το Ιράκ, όπου θα κάνει επίσημη επίσκεψη ως την Τρίτη και θα γίνει ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ που θα συναντηθεί με τους νέους ηγέτες της χώρας, μετά τις εκλογές.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Θα “συναντηθεί και θα συγχαρεί τους ιρακινούς ηγέτες που εξελέγησαν πρόσφατα”, τόσο τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι, όσο και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Αντελ Αμπντέλ Μάχντι.

Για καιρό σε τέλμα μετά τις βουλευτικές του Μαΐου, η πολιτική διαδικασία επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με την ανάδειξη των νέων ηγετών. Ο μελλοντικός επικεφαλής της κυβέρνησης, που χαρακτηρίζεται ανεξάρτητος, καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο καθήκον να σχηματίσει ως τις αρχές Νοεμβρίου κυβέρνηση, καθώς διάφορες συμμαχίες συνεχίζουν να διεκδικούν την κυριαρχία στους κόλπους της, ενώ η πολιτική ισχύς είναι κατακερματισμένη στην ιρακινή Βουλή.

Βετεράνος της ιρακινής πολιτικής, οικονομολόγος, ο 76χρονος Μάχντι εκφράζονται ελπίδες πως θα αποδειχθεί μια προσωπικότητα ικανή να συσπειρώσει, παρά τις διαιρέσεις της ιρακινής πολιτικής ελίτ. Χαίρει της έγκρισης τόσο της Τεχεράνης, όσο και της Ουάσινγκτον, αντιφατική αλλά αναγκαία συνθήκη σε μια χώρα στη μέγγενη των δυο μεγάλων της συμμάχων – η σχέση των οποίων είναι όλο και περισσότερο, και όλο και πιο ανοιχτά, εχθρική.

Ο Σάλιβαν αναμένεται να δώσει την έμφαση κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στην “ενίσχυση των αμερικανοϊρακινών οικονομικών σχέσεων” και στην “υποστήριξη των ΗΠΑ” προς ένα Ιράκ “ισχυρό”, “κυρίαρχο”, το οποίο “θα ευημερεί”, ανέφερε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-AFP/ΓΣΑ/ΘΝΕ)