Στα τελικά της στάδια η ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας δήλωσε ο ΥΠΕΞ

Στα τελικά της στάδια η ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας δήλωσε ο ΥΠΕΞ

Στα τελικά της στάδια βρίσκεται η ετοιμασία μιας Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, και μια μη διαβαθμισμένη έκδοση του εγγράφου αυτού θα είναι διαθέσιμη σύντομα για το κοινό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε πως η Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας “περιγράφει τους τρόπους και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν προς την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στο ευρύτερο πλαίσιο της προαγωγής του εθνικού συμφέροντος”.

Επεσήμανε πως ο πρωταρχικός στόχος είναι αυταπόδεικτος: “η δημιουργία ενός θεσμοθετημένου πλαισίου που προσδιορίζει τις απαραίτητες συνθήκες για την προστασία και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους καθώς και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και των κρατικών θεσμών”.

Σημείωσε πως για αυτό τον σκοπό έχουν γίνει εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών καθώς και μη κυβερνητικών παραγόντων. Πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά πως γίνεται μια τέτοιου επιπέδου συντονισμένη εργασία στην Κύπρο, που να καλύπτει το φάσμα των κυβερνητικών υπηρεσιών και διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σε παρουσίασή του την Τετάρτη το απόγευμα στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο «Φόρουμ Διαχείρισης Κινδύνου Λευκωσίας – Nicosia Risk Forum 2018» του Κέντρου Αριστείας CERIDES (Center Of Excellence in Risk and Decision Sciences – Κέντρο για τον Κίνδυνο και τις Επιστήμες των Αποφάσεων) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η διαδικασία διαβούλευσης για ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας ήταν αρκετά μακρά και αποτέλεσε μια πρόκληση.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ σημείωσε πως στο πλαίσιό τους έχουν   γίνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση της διάστασης της ασφάλειας, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο ότι η Κύπρος αποτελεί μέρος της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε στους τρεις κύριους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου που είναι η ενίσχυση και η επέκταση των σχέσεων της χώρας με χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, η πιο ενεργή εμπλοκή της Κύπρου στην ΕΕ, πέραν των θεμάτων που αφορούν άμεσα το Κυπριακό ή την Τουρκία, και η ενίσχυση των σχέσεων με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και με σημαντικές χώρες στη διεθνή σκηνή όπως η Ιαπωνία και η Ινδία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου, σημειώνοντας πως η Δήλωση αυτή έχει μεγάλη αξία και από πρακτικής απόψεως αλλά και συμβολικά καθώς καταδεικνύει ότι η Κύπρος μπορεί να ενεργήσει προληπτικά και αποτελεσματικά για το ευρύτερο καλό.

Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες με χώρες της περιοχής, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως αυτές έχουν απτά αποτελέσματα  και ενδεικτικό αυτού του γεγονότος είναι πως έχει ληφθεί απόφαση για την εγκαθίδρυση μιας μόνιμης γραμματείας για τις Τριμερείς στη Λευκωσία, με στόχο τη δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού εφαρμογής.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΘΚΕ)