Στις 25 Νοεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής για Brexit ‘εκτός απροόπτου’, σύμφωνα με Τουσκ

Στις 25 Νοεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής για Brexit ‘εκτός απροόπτου’, σύμφωνα με Τουσκ

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκαλεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ ενημερώθηκε νωρίτερα από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, για τις εξελίξεις σε σχέση με την αποδοχή του κειμένου από το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βρετανία και σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη μαζί του δήλωσε: “Eπιτρέψτε μου να πω στους Bρετανούς φίλους μας: όσο θλιβερό και είναι να σας βλέπω να φεύγετε, θα κάνω τα πάντα για να καταστήσω αυτόν τον αποχαιρετισμό λιγότερο οδυνηρό δυνατό τόσο για εσάς όσο και για εμάς”.

Aύριο οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι θα συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Coreper, ενημέρωσε ο κ.Τουσκ, σημειώνοντας πως ελπίζει να μην υπάρχουν πολλά “σχόλια”. Σημείωσε ότι η Κομισιόν ελπίζει στον καθορισμό της “Πολιτικής Διακήρυξης” για τη μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ ως την Τρίτη.

Τις επόμενες 48 ώρες τα κράτη μέλη θα την αξιολογήσουν και οι Sherpas (οι διπλωμάτες απεσταλμένοι εκπρόσωποι των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) θα κάνουν την εκτίμησή τους ως την Πέμπτη. “Αν τίποτα το συγκλονιστικό δεν συμβεί ως τότε, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής”, είπε ο κ. Τουσκ.

Ο κ. Μπαρνιέ παρέδωσε επίσημα το κείμενο της “Συμφωνίας Αποχώρησης” στον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ενώ χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με επιστολή του εισηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη “διαπίστωση ικανοποιητικής προόδου” – ο νομικός όρος για να συζητηθεί στη συνέχεια η μελλοντική σχέση ΕΕ και ΗΒ –  και να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης

“Δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό της Πρωθυπουργού Μέι για το Brexit αυτό καθ’ αυτό”, τόνισε ο κ. Τουσκ και επεσήμανε ότι “από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι το Brexit είναι μια διαδικασία από την οποία χάνουμε και οι δύο, και οι διαπραγματεύσεις είναι για τον έλεγχο της ζημιάς”.

Για δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία έκανε λόγο νωρίτερα ο κ. Μπαρνιέ.

(ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΜΚ)