Στη Βόνη για τη σύνοδο των G20 ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Στη Βόνη για τη σύνοδο των G20 ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο Ρεξ Τίλερσον αφήχθη στη Βόνη χθες, στην πρώτη του επίσκεψη ως υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, για να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, γνωστής ως G20. Ο Τίλερσον δεν έκανε δηλώσεις κατά την άφιξή του.

Ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης είπαν ότι κατά τη διήμερη επίσκεψή του ο υπουργός θα αρκεστεί κυρίως στον να ακούσει τις απόψεις των ομολόγων του στην ομάδα G20. Ο Τίλερσον θα συμμετάσχει επίσης και σε μια σειρά επί μέρους συναντήσεων που αφορούν τη μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, τη συνεργασία με την Αφρική και την πρόληψη πολέμων.

Η σύνοδος στη Βόνη προηγείται της συνόδου των αρχηγών κρατών G20 στο Αμβούργο τον Ιούλιο, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Aαμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Στο πλαίσιο της συνόδου σήμερα, ο Τίλερσον θα συναντηθεί για πρώτη φορά και με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για να ζητήσει “πρακτική και εποικοδομητική συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος” των δύο χωρών, είπε ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους πριν την αναχώρηση του υπουργού από τις ΗΠΑ.

Μεταξύ των θεμάτων συνεργασίας περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο Τίλερσον αναμένεται να πιέσει επίσης τη Ρωσία να εφαρμόσει πλήρως τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ για την κατάπαυση της βίας στην ανατολική Ουκρανία.
(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΜΜ)