Στη Βουλή η Μέι για το Brexit υπό πίεση από όλες τις πλευρές

Στη Βουλή η Μέι για το Brexit υπό πίεση από όλες τις πλευρές

Η Τερέζα Μέι θα ενημερώσει το απόγευμα τη Βουλή των Κοινοτήτων για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit και αναμένεται να πει ότι η συμφωνία με την ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κατά 95% έτοιμη.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα αναφέρει ότι έχει υπάρξει συμφωνία και στα επιμέρους πρωτόκολλα της Συμφωνίας Αποχώρησης, που αφορούν τις βάσεις στην Κύπρο και το Γιβραλτάρ.

Η κυπριακή και η ισπανική κυβέρνηση είχαν την ειδική άδεια των Βρυξελλών να διαπραγματευτούν απευθείας με το Λονδίνο για τα θέματα αυτά. Στην περίπτωση της Κύπρου το πρωτόκολλο αφορά πρωτίστως το δικαίωμα των ανθρώπων που διασχίζουν καθημερινά τις περιοχές μεταξύ βάσεων και Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσουν να το κάνουν απρόσκοπτα.

Η Συμφωνία Αποχώρησης περιλαμβάνει επίσης την καταβολή ποσού 39 δισεκατομμυρίων λιρών από το Λονδίνο έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων, την εγγύηση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων στη Βρετανία και αντιστρόφως και την ισχύ μίας μεταβατικής περιόδου έως το τέλος του 2020.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το θέμα της αποφυγής των συνόρων στην Ιρλανδία. Η δήλωση της κ. Μέι στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας ότι είναι έτοιμη να εξετάσει την πιθανότητα επιμήκυνσης της μεταβατικής περιόδου ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για την εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την Ιρλανδία έχει εξοργίσει τους Brexiteers στο Συντηρητικό Κόμμα και έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και από Remainers.

Το Σαββατοκύριακο ο βρετανικός Τύπος έβριθε απειλών από ανώνυμους Συντηρητικούς Βουλευτές κατά της Πρωθυπουργού. Οι Βουλευτές υπέρ του Brexit απαιτούν από την κ. Μέι να εμφανίσει την Τετάρτη στη συνεδρίαση της κομματικής Επιτροπής 1922 και να δώσει εξηγήσεις για την τακτική της. Ένας Βουλευτής δήλωσε στη “Mail on Sunday” ότι η Πρωθυπουργός «μπορεί να φέρει τη δική της θηλιά», ενώ ένας άλλος προειδοποίησε μέσω “Sunday Times” ότι «τα μαχαίρια ζεσταίνονται και σύντομα θα είναι νεκρή».

Η γλώσσα αυτή προκάλεσε καταδίκη ακόμα και από πολέμιους της Πρωθυπουργού, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Brexiteer Bουλευτές πιστεύουν πως είναι κοντά στον αριθμό των 48 βουλευτών που απαιτείται να υποβάλουν επιστολή δυσπιστίας κατά της κ. Μέι στην αρμόδια Επιτροπή 1922 για να προκαλέσουν διαδικασία μομφής σε βάρος της.

Αντιδράσεις συνάντησε η κ. Μέι και από Υπουργούς της κατά τη διάρκεια τηλεφωνημάτων το Σαββατοκύριακο. Η Υπουργός Εργασίας Έσθερ ΜακΒέι, μία από τους τουλάχιστον τρεις Υπουργούς που φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο παραίτησης λόγω της κυβερνητικής στρατηγικής στο Brexit, είπε στην Πρωθυπουργό ότι είναι «συντετριμμένη» από το σχέδιο παράτασης της μεταβατικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι αύριο, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής 1922, η κ. Μέι θα προεδρεύσει Υπουργικού Συμβουλίου.

Ενόψει αυτής της δύσκολης εβδομάδας η Πρωθυπουργός δημοσιεύει σήμερα άρθρο στην εφημερίδα “Sun”, χρησιμοποιώντας τόνο πιο προσωπικό από τον συνηθισμένο. Αναφορικά με το πώς προσεγγίζει το Brexit η κ. Μέι σχολιάζει: «Δεν πρόκειται για μένα ή για την προσωπική μου τύχη. Πρόκειται για το εθνικό συμφέρον».

Παραδέχεται δε ότι κάποιες φορές και η ίδια νιώθει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τέλος καθώς και ότι εκνευρίζεται με τις ατέλειωτες αλλαγές επί τεχνικών σημείων.

Όλα αυτά γίνονται ενώ από τη μία πλευρά 41 Βουλευτές έχουν δεσμευθεί δημοσίως ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία του Brexit εφόσον βασίζεται στις μέχρι τώρα προτάσεις της κυβέρνησης και από την άλλη έως και 700.000 πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο στο Λονδίνο απαιτώντας δεύτερο δημοψήφισμα.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΗΦ)