Στις 24/1 η συνέχεια στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου

Στις 24/1 η συνέχεια στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου

Την προσεχή Τρίτη, στις 0900, συνεχίζεται η υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς.

Η υπόθεση που είχε οριστεί για σήμερα, Παρασκευή, αναβλήθηκε λόγω ασθένειας της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνας Ευθυβούλου. Εγκρίνοντας το αίτημα για αναβολή που υπέβαλε η Χρίστια Κυθραιώτου εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής και για την οποία δεν είχαν ένσταση οι δικηγόροι υπεράσπισης, η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λένα Δημητριάδου ανέφερε ότι κατά την επόμενη δικάσιμο θα δοθούν και νέες ημερομηνίες ακρόασης.

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή δικάσιμο είχε προγραμματιστεί να αρχίσει η αντεξέταση του Θεόδωρου Αριστοδήμου, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, από την κ. Ευθυβούλου, στο πλαίσιο της απολογίας του.

Στη τελευταία ακροαματική διαδικασία στις 12/1, ο κ. Αριστοδήμου διάβασε γραπτή δήλωση ενώπιον του Δικαστηρίου, ως μέρος της κύριας εξέτασης του, αρνούμενος όλες τις κατηγορίες που του προσάπτονται και δηλώνοντας ότι «έχω προσπαθήσει, αλλά ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί εδώ και αρκετό καιρό βρίσκομαι σ’ αυτή την πολύ δεινή θέση».

Ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διαφωνεί με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ημερομηνίας 11/11/2013 σύμφωνα με την οποία η παράλειψη της Τράπεζας να προβεί σε δημοσιοποίηση στις 15.06.2012 της «εμπιστευτικής πληροφορίας» ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της για κάλυψη των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), είχαν αυξηθεί από €200 εκ. περίπου σε €400 εκ. περίπου οφειλόταν σε δική του «υπαιτιότητα και αμέλεια».

Ανέφερε μάλιστα ότι έχει προσβάλει την εν λόγω απόφαση με την προσφυγή Αρ. 79/2014 που καταχωρήθηκε στις 24/1/2014 και η οποία εκκρεμεί ενώπιον του νέου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και άλλα τέσσερα πρώην ανώτατα στελέχη της τράπεζας και συγκεκριμένα οι Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή.

Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η απολογία του κ. Αρτέμη.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)