Μαγνητική τομογραφία αντί βιοψίας για καρκίνο του προστάτη

Μαγνητική τομογραφία αντί βιοψίας για καρκίνο του προστάτη

Ποσοστό 25% των ανδρών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη θα μπορούσαν να αποφύγουν τη μέθοδο της βιοψίας και να προσφύγουν στη μέθοδο του MRI, που είναι λιγότερο επικίνδυνη, αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Η νέα μέθοδος μπορεί να αλλάξει πολλά στην αντιμετώπιση της ασθένειας και ειδικότερα στις διαγνώσεις, οι οποίες πολλές φορές αφορούν καλοήθειες. 

Συνήθως, όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, οι άνδρες καταφεύγουν σε βιοψία και υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη γίνονται 1 εκατομμύριο βιοψίες το χρόνο. Η μέθοδος αυτή αναφέρουν οι επιστήμονες, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, πόνο και σοβαρές μολύνσεις και μπορεί να μην είναι και εκατό τοις εκατό ακριβής με αποτέλεσμα να γίνονται λανθασμένες διαγνώσεις.

Η μέθοδος του MRI μπορεί να καταδείξει το μέγεθος του καρκίνου και να δώσει μια πιο λεπτομερή πληροφόρηση στους ιατρούς.Οι επιστήμονες που διενήργησαν την μελέτη εξέτασαν 576 άνδρες σε 11 νοσοκομεία της Βρετανίας, οι οποίοι είχαν συμπτώματα προστάτη. Οι άνδρες υποβλήθηκαν σε MRI  και μετά σε δύο ειδών βιοψία. Η μέθοδος του MRI διέγνωσε όλους τους καρκίνους σε ποσοστό 93% ενώ η βιοψία μόνο σε ποσοστό 50%.

(ΚΥΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο/ΚΧΡ/ΓΒΑ)