Συμμετοχή ΗΠΑ θέλει ο Πούτιν

Συμμετοχή ΗΠΑ θέλει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατέψουν τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά από συνάντηση μαζί του στη Μόσχα.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν για την ευθύνη της καταστροφής από επίθεση μιας αυτοκινητοπομπής κοντά στο Χαλέπι τη Δευτέρα, η οποία διέκοψε τη συμφωνία εκεχειρίας στη χώρα.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ευθύνη ανήκει σε ρωσικά μαχητικά, το οποίο αρνείται η Μόσχα, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε χθες ότι ένα μη επανδρωμένο σκάφος των ΗΠΑ βρισκόταν στην περιοχή όταν έγινε η επίθεση.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος συναντήθηκε ιδιαιτέρως με τον Πούτιν για περίπου μία ώρα χθες, είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης αρνείται τη συμμετοχή της Ρωσίας στο συμβάν και πρόσθεσε ότι ο Πούτιν έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την επανενεργοποίηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Η επιθυμία του Πούτιν, είπε ο αντικαγκελάριος, είναι “να μην είναι διαθέσιμη μόνο η Ρωσία με τις δικές της δυνάμεις για την παρακολούθηση τέτοιων αποστολών”, αλλά να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ. “Αυτό αποτελεί μία από τις μεγάλες διαφωνίες – ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό – τουλάχιστον μέχρι στιγμής”, πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος προέτρεψε τον Ρώσο ηγέτη να χρησιμοποιήσει το κύρος του για να πείσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να αποκλιμακώσει την ένταση στη Συρία.

Η Γερμανία πιστεύει ότι ο συριακός στρατός συμμετείχε στην επίθεση, είπε ο Γκάμπριελ στον Πούτιν. “Ασφαλώς δεν συμφωνήσαμε σε αυτό το θέμα”, δήλωσε στον τύπο ο Γκάμπριελ.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα (21-22/9) για συναντήσεις με αντιπροσώπους γερμανικών εταιρειών στη χώρα και με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου στο πρακτορείο Sputnik.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΚΔ/ΜΜ)