Τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων

Τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων

Την τελευταία τους συνάντηση, στο πλαίσιο του γύρου των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων, θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας πραγματοποιείται στις 10.00.

Μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών, ο Ειδικός Σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναμένεται να αναγνώσει, παρουσία τους, γενικό δελτίο Τύπου που θα συζητηθεί και θα ολοκληρωθεί κατά τη συνάντηση. Το δελτίο θα καταγράφει συνοπτικά τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων.

Σε δηλώσεις του, μετά την προτελευταία συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη το περασμένο Σάββατο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως παρατηρήθηκε περαιτέρω πρόοδος σε θέματα που εκκρεμούν στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και πρόσθεσε: “Προσβλέπουμε ότι στις 14 (Σεπτεμβρίου), μέσα από τις εκτιμήσεις των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων, να προχωρήσουμε στον περαιτέρω προγραμματισμό ώστε να επιτύχουμε συγκλίσεις και σε όσα των θεμάτων εκκρεμούν”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η θεματολογία της σημερινής συνάντησης θα άπτεται και των έξι κεφαλαίων, όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συνάντηση, είπε, θα καθορίσει το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, και σημείωσε ότι σίγουρα δεν είναι το τέλος του δρόμου, αφού υπάρχουν διαφωνίες, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις και συναντιλήψεις και η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Στη συνάντηση αναμένεται, επίσης, να γίνει αναφορά και στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, που αναμένεται να λάβει χώρα στις 26 τρέχοντος στη Νέα Υόρκη. Ενδεχομένως να συζητηθεί και η ημερήσια διάταξη της συνάντησης της Νέας Υόρκης.

Οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο χώρο των συναντήσεων στις 09.45, 15 λεπτά νωρίτερα από ό,τι έχει ανακοινωθεί, για μια σύντομη τελετή παρουσίασης βιβλίου για την εργασία που επιτελείται από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), στην παρουσία και των τριών μελών της ΔΕΑ.

Νωρίτερα, στις 8.30, ο Πρόεδρος θα δει τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στο Προεδρικό.

Το απόγευμα θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΜ)