Θα πάω να συναντήσω τη Λύση για να κλάψουμε μαζί, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Α. Καουρής

Θα πάω να συναντήσω τη Λύση για να κλάψουμε μαζί, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Α. Καουρής

Την αγάπη του, το πάθος του και την ετοιμότητά του να προσφέρει στη γενέτειρά του δεν κρύβει ο νέος Δήμαρχος Λύσης Αντρέας Καουρής. Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας «Αντίλογος» εξομολογείται στο ΚΥΠΕ ότι για λόγους συναισθηματικούς δεν έχει επισκεφθεί τη Λύση από τον ξεριζωμό, αλλά δηλώνει την πρόθεσή του να πάει σύντομα να τη συναντήσει «για να κλάψουμε μαζί».

Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μαζί με το νέο Αντιδήμαρχο Λύσης Κυριάκο Ανδρέου, μιλούν για το αναφαίρετο δικαίωμα και την προσμονή στην επιστροφή, για την προσπάθεια να διατηρηθούν οι μνήμες της κατεχόμενης κωμόπολης, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του Δήμου και των υπηρεσιών που προσφέρει και την ανάγκη στήριξής του.

Σε ερώτηση ποιο είναι το όραμά του για τη Λύση ο κ. Καουρής απαντάει ότι «το όραμα του Δημάρχου ενός κατεχόμενου Δήμου είναι το κυρίαρχο και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα, της ελεύθερης επιστροφής, σε μια ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα». Να ξαναζήσουμε, προσθέτει, «όπως ζούσαμε παλιά στη γη και στους τόπους μας. Ελεύθεροι. Χωρίς ξένους στρατούς, χωρίς κατοχή και με πλήρη εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο αισιόδοξος είναι, αναφέρει ότι « έχοντας υπόψη τα διάφορα στάδια και εμπειρίες των συνομιλιών από το παρελθόν μέχρι σήμερα για το Κυπριακό, υπάρχουν δυσκολίες, μεγάλες δυσκολίες. Γνωρίζουμε τον αντίπαλό μας και γνωρίζουμε και πως συμπεριφέρεται και ποιες είναι οι προθέσεις του και τι επιδιώκει».

«Από την άλλη όμως το πρόβλημα το έχουμε εμείς με την κατοχή και τους εποίκους», σημειώνει, για να προσθέσει ότι: «οφείλουμε να προσπαθούμε και πάλι να προσπαθούμε. «θα πρέπει να περάσουμε ακόμη από πολλά – πολλά εμπόδια και προβλήματα. Δεν είμαστε στο τέλος της διαδικασίας. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε».

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση λύσης θεωρεί ότι οι δημότες θα επιστρέψουν απαντάει ότι «όλοι οι Λυσιώτες, και όλοι οι πρόσφυγες, θέλουμε να επιστρέψουμε στις πατρογονικές μας εστίες». Αυτό το δικαίωμα, σημειώνει, «είναι αναφαίρετο, κατοχυρώνεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Κατοχυρώνεται μέσα από κάθε κανόνα δικαίου». Δεν μπορεί, λέει, «και δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μας αμφισβητήσει το δικαίωμα της επιστροφής». «Το πως θα το αξιοποιήσει ο κάθε πρόσφυγας είναι αποκλειστικό του δικαίωμα, όταν έλθει εκείνη η ευλογημένη ώρα» προσθέτει.

Σε ερώτηση αν επισκέπτεται την κατεχόμενη Λύση ο κ. Καουρής εξομολογείται ότι «θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Δεν έχω πάει μέχρι σήμερα στη Λύση». Παρόλο, αναφέρει, που ο ίδιος έχει επισκεφθεί τα κατεχόμενα στο πλαίσιο επαφών του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών, του οποίου ήταν μέλος, με Τουρκοκύπριους συναδέλφους.

«Ο λόγος που δεν πήγα στη Λύση μέχρι σήμερα, δεν τον κρύβω, είμαι συναισθηματικός τύπος και έλεγα πάντα στον εαυτό μου ότι ήθελα να συναντήσω τη Λύση ελεύθερη όπως ήταν πριν». Όμως, τονίζει, «σύντομα θα πάω στη Λύση να τη συναντήσω».

«Έχω ζητήσει από το φίλο μου τον Αντιδήμαρχο που είναι εδώ κοντά μας, τον Κάκο, και ο οποίος έχει τακτικές σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους, φιλικές σχέσεις, ανθρώπινες σχέσεις, την πρώτη φορά που θα πάμε θέλω να μ` αφήσει μόνο μου να περπατήσω ολόκληρη τη Λύση, για να κλάψω μαζί της».

Απαντώντας σε ερώτηση πως εμπλέκονται οι παλαιότερες αλλά και οι νεότερες γενιές του Δήμου για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη της κωμόπολης ο Δήμαρχος Λύσης αναγνωρίζει ότι «είναι γεγονός ότι το πέρασμα του χρόνου δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα όσον αφορά την συντήρηση της μνήμης μιας κατεχόμενης περιοχής». Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι ο Δήμος από της ιδρύσεως του προσπαθεί να κρατήσει «άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής και στους νεότερους».

Σήμερα, σημειώνει, «είχαμε συνάντηση με εκπροσώπους της νέας γενιάς των Λυσιωτών, τον Κυριάκο Τρύφωνος και την Μαρία Μακαρίτη». Μαζί μας, προσθέτει, «ήταν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελένη Ιωακείμ της Επιτροπής Νεολαίας του Δήμου και ο Δημήτρης Μάμας. Συζητήσαμε για τα επόμενα βήματα. Προχωράμε».

Ο κ. Καουρής μιλάει για την ανάγκη περισσότερης στήριξης των προσφυγικών Δήμων από το κράτος. Απευθύνει έκκληση προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο να παρέμβει προς τις τοπικές εκκλησίες έτσι ώστε να αφήνουν το Δήμο να στήνει τραπεζάκια σε κηδείες Λυσιωτών, των οποίων οι οικογένειες επιθυμούν να γίνονται εισφορές στο Ταμείο Αναξιοπαθούντων Λυσιωτών.

Ηλεκτρονικό πρόγραμμα των γενεών της Λύσης με 14.000 άτομα
—————-

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Λύσης, Κυριάκος Ανδρέου, μιλάει για το ηλεκτρονικό πρόγραμμα – Αρχείο στο οποίο έχει, με μεράκι, καταγράψει μέχρι σήμερα γύρω στα 14.000 Λυσιώτες.

«Αξίζει να πούμε ότι χωρίς το βιβλίο του Ανδρέα Μωϋσή και του Δημήτρη Περσιάνη ηλεκτρονικό πρόγραμμα για το γενεαλογικό δέντρο της Λύσης δεν θα στηνόταν», τονίζει.

Ερωτηθείς σχετικά, εξηγεί ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα ειδικό για τέτοιες περιπτώσεις που έχει αγοραστεί. Η προσπάθεια άρχισε με την καταχώρηση των 12.500 ατόμων που εμπεριέχονταν στο βιβλίο με την πιο παλιά γέννηση να χρονολογείται πίσω στο 1795, αναφέρει.

«Ζητούμε τη βοήθεια του κάθε Λυσιώτη για να ενημερωθεί πλήρως το αρχείο και να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα», λέει.

Ενδιαφερόμενοι δημότες μπορούν να απευθυνθούν στο Δήμο Λύσης για να συνδεθούν στο πρόγραμμα στο τηλ. 24661444 ή να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο demoslysis@cytanet.com.cy ή και στο https://www.facebook.com/DIMOS.LYSIS/

Παράλληλα, ο κ. Ανδρέου ενημερώνει ότι προχωρεί σύντομα η επίσημη εφαρμογή σύγχρονου λογισμικού προγράμματος. «Τα λογιστικά βιβλία του Δήμου μας είναι ακόμα χειρόγραφα. Είμαστε σε μια κατάσταση του 1980», αναφέρει.

«Από τη στιγμή που ο Δήμος χειρίζεται χρήματα που δεν είναι δικά του πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια», ξεκαθαρίζει. Οι δημότες μπορούν επίσης να ενταχθούν στο πρόγραμμα αποστολής μηνυμάτων του Δήμου με ομαδοποιήσεις, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος συλλέγει φωτογραφικό αρχείο για τη Λύση και καλεί τους Λυσιώτες να το εμπλουτίσουν. Μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στο φωτογραφικό υλικό στο http://www.demoslysis.com/ χρησιμοποιώντας τον κωδικό “Lysi”.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΧΡ)