Την έναρξη του 11ου Διεθνoύς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου ανακοίνωσε ο Δ. Πάφου

Την έναρξη του 11ου Διεθνoύς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου ανακοίνωσε ο Δ. Πάφου

Την έναρξη του 11ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός.

Η Πάφος, είπε ο Δήμαρχος Πάφου, ως κληρονόμος μιας πλούσιας και βαριάς πολιτιστικής παράδοσης και ως εκφραστής μιας σύγχρονης και παραγωγικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας, βιώνει καθημερινά την ανάγκη για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του πολιτιστικού της προϊόντος.

Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη και ακόμη πιο επιτακτική σήμερα που η Πάφος ετοιμάζεται να αναλάβει τη βαριά ευθύνη, αλλά και τη μεγάλη τιμή, να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αυτόν “ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017”, σημείωσε.

Είναι, συνέχισε, με το πνεύμα αυτό που πρόθυμα αποδεχτήκαμε την πρόταση των διοργανωτών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου να στηρίξουμε και φέτος τον καταξιωμένο αυτό θεσμό.

Ο κ. Φαίδωνος είπε ακόμη πως ένας άλλος λόγος που χαίρεται ιδιαίτερα για τη διοργάνωση του σημαντικού αυτού Φεστιβάλ της 7ης Τέχνης στην πόλη μας είναι το γεγονός ότι το βραβείο «Χρυσή Αφροδίτη», το οποίο αποτελεί πλέον ορόσημο στα διεθνή κινηματογραφικά δρώμενα, συνάδει και ταυτίζεται με το Δήμο της Πάφου, της πόλης που δια μέσου των αιώνων έχει συνδέσει το όνομά της με το μύθο και τη λατρεία της Αφροδίτης και έχει ως έμβλημά της τη Θεά.

“Υπό αυτή, λοιπόν, την έννοια θεωρούμε ότι το Φεστιβάλ διεξάγεται πλέον στον φυσικό του χώρο,” είπε.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Πάφου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία του Δήμου με το Φεστιβάλ θα συμβάλει ουσιαστικά στην εκπλήρωση των κοινών στόχων για στήριξη του πολιτισμού στη χώρα μας, για περαιτέρω ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης στον τόπο μας, για ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομίας, για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και για διεθνή προβολή της επαρχίας μας.

Η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Πέτρα Τερζή αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, δηλώνοντας πως το ‘‘Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου’’ γιορτάζει φέτος την ενδέκατη επέτειό του και παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα προβολών στην Πάφο, από 14 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με την κ. Τερζή, η VIP κριτική επιτροπή αποτελείται -μεταξύ άλλων δημιουργών- από τους διακεκριμένους παραγωγούς Vivek Singhania από την Ινδία, τον George F Roberson από τις ΗΠΑ, τον βραβευμένο Κινέζο σκηνοθέτη Wang Jingguang καθώς και τον σημαντικό Διευθυντή Φωτογραφίας Bill Butler (Jaws, Rocky ΙΙ, Rocky ΙΙΙ, Rocky ΙV, Grease, Νονός, κ.λπ).

Το αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει – όπως είπε- 100 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες πρόσφατης παραγωγής, που προέρχονται από 33 χώρες, οι οποίες πρόκειται να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό θεατή και όποιον θέλει να ζήσει τη μαγεία του κινηματογράφου, μέσα από τη φρέσκια και δημιουργική ματιά των νέων καλλιτεχνών από όλες τις ηπείρους που διαγωνίζονται για τα βραβεία «Χρυσή Αφροδίτη».

Στο μεταξύ οι σινεφίλ της Πάφου που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ανεξάρτητη επιτροπή μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους με σύντομο σημείωμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση στο cyiff 2016@gmail.com ή να τηλεφωνήσουν στο 99798112.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, ο χώρος του Κ- Cineplex στο Kings’ Avenue Mall και το Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Πάφο θα φιλοξενήσουν τους λάτρεις της Έβδομης Τέχνης και θα τους δώσουν μία ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μαραθώνιο προβολών.

Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του Box Office θα δοθούν σε φιλανθρωπική οργάνωση στην Πάφο.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

α) Το Εργαστήριο – Masterclass “WHEEL of FAME – Ο ΤΡΟΧΟΣ της ΦΗΜΗΣ” με την Ελληνοαμερικανίδα ολιστική ενεργειακή θεραπεύτρια Θάλεια Αλεξίου στις 18/9 ώρα 10.00- 16.00 στο Suite48 στην Πάφο. Το εργαστήριο είναι στα αγγλικά και θα επαναληφθεί στις 21/9.

β) CYIFF Hollywood Βreakfast, 17/9, 10.00 πμ-1.00 μμ:

«Παρουσίαση αρχικής ιδέας σεναρίου σε σκηνοθέτες και παραγωγούς και Papyrus Trinity Stars Network Pitch Package”. Προσκεκλημένος ο Bill Butler.

Για την επιλογή των σεναρίων, θα πρέπει να σταλούν μέχρι δύο σελίδες περίληψη και το σενάριο στο cineartpress@gmail.com μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

γ) CYIFF Hollywood breaking in Through the Lens – Masterclass 24/9, 10πμ-1μμ. Εισηγητής ο διακεκριμένος Διευθυντής Φωτογραφίας Bill Butler.

δ) Το CYIFF Πανσέληνος Πάρτι και το CYIFF Πάρτι των Αστεριών στο τέλος του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο Suite 48 στην Πάφο στις 16 και στις 24 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

ε) Η τελετή για τα βραβεία «Χρυσή Αφροδίτη» θα πραγματοποιηθεί στο Τεχνόπολις20 στην Πάφο στις 25 Σεπτεμβρίου με καλλιτεχνικό πρόγραμμα κι ελεύθερη είσοδο.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)