Αγώνας δρόμου και επιδείξεις αθλημάτων κατά την Ολυμπιακή Ημέρα, που διοργανώνει…

Αγώνας δρόμου και επιδείξεις αθλημάτων κατά την Ολυμπιακή Ημέρα, που διοργανώνει το Σάββατο η ΚΟΕ

Αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων για ενήλικες και 800 μέτρων για παιδιά, καθώς επιδείξεις πολλών ατομικών και ομαδικών αθλημάτων περιλαμβάνουν οι φετινές εκδηλώσεις της Ολυμπιακής Ημέρας που διοργανώνει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου.

Οπως ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ Χαράλαμπος Λόττας, οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου, και θα ξεκινήσουν στις 09.30. Οι αγώνες Δρόμου συνδιοργανώνονται με το Σωματείο Δρο.Με.Α. Racing, ενώ στις εκδηλώσεις συμμετέχουν μεγάλος αριθμός Αθλητικών Ομοσπονδιών, οι οποίες χρησιμοποιώντας τους υπαίθριους χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου, θα εγκαταστήσουν η κάθε μια το δικό της αγωνιστικό χώρο και θα προβούν σε επίδειξη των αθλημάτων τους, με παρουσία επίλεκτων αθλητών και προπονητών.

Οπως ανέφερε ο κ. Λόττας έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι Ομοσπονδίες Αντισφαίρισης, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Καλαθόσφαιρας, Ποδηλασίας, Γυμναστικής, Πετόσφαιρας, Τάε Κβο Ντο, Ξιφασκίας, Πεντάθλου/Διάθλου, Πάλης, Πυγμαχίας, Κωπηλασίας, Μπάντμιντον, Χάντμπολ, Χορού και Σαΐττας. Θα παραστούν επίσης αθλητές μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας που συμμετείχαν πρόσφατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μεταξύ των οποίων θα είναι οι Απόστολος Παρέλλης, Ανδρέας Χάσικος, Άντρη Χριστοφόρου και Μάριος Γεωργίου.

Ο κ. Λόττας τόνισε ότι οι εκδηλώσεις δεν περιορίζονται στο να τιμηθεί η «Ολυμπιακή Ημέρα», και όσα συμβολίζει και υπενθυμίζει αλλά μέσω των εκδηλώσεων, πέραν του καθαρού αγωνιστικού γεγονότος που είναι οι Αγώνες Δρόμου, δίδεται η ευκαιρία στο κοινό, σε γονείς και παιδιά να δουν μαζεμένα πολλά αθλήματα είτε αυτά είναι ομαδικά είτε ατομικά.

“Θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τους αθλητές να αγωνίζονται, και να συνομιλήσουν με αυτούς και τους προπονητές τους και να επιλέξουν κάποιο άθλημα που πιθανόν να τους εντυπωσιάσει ή τους ταιριάζει. Θα μπορούν επίσης να επισκεφθούν τους χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου και να δουν το Μουσείο που λειτουργεί σε αυτό”, είπε.

Σε όλους τους συμμετέχοντες, θα απονεμηθεί Ειδικό Αναμνηστικό Δίπλωμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ντίνο Μιχαηλίδη.

Ο Αντιδήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Ππαχαραλάμπους στη δική του σύντομη παρέμβαση στη διάσκεψη, είπε πως ο Δήμος έχει πάντα τον αθλητισμό ψηλά στις προτεραιότητες του και για αυτό ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της ΚΟΕ για συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων της Ολυμπιακής Ημέρας. Χαρακτήρισε πολύ όμορφη την πρωτοβουλία για την όλη εκδήλωση και διαβεβαίωσε πως ο Δήμος Στροβόλου θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να γίνουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις θεσμός.

Εκ μέρους του Σωματείου Δρο.Με.Α. Racing που θα διοργανώσει τον αγώνα δρόμου ο Γιώργος Λουκαΐδης, τόνισε πως το τρέξιμο αποτελεί παγκοσμίως το μαζικότερο άθλημα, δίδοντας παράλληλα την ευκαιρία για κοινωνικό αθλητισμό. Αναφορικά με τη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων που θα διεξαχθεί το Σάββατο, ο κ. Λουκαΐδης είπε πως αποτελείται από 2 στροφές των 2,5 χιλιομέτρων σε δρόμους γύρω από το Ολυμπιακό Μέγαρο. Σε αυτή τη διαδρομή, όπως σημείωσε, θα δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο να παρακολουθήσει τους δρομείς καθ` όλη τη διάρκεια του αγώνα τους.

Συγχαρητήρια σε Πελενδρίτου-Παρέλλη-Τραΐκοβιτς-Κωσνταντινίδου– Ευχές σε Αρέστη
———
Ο κ. Λόττας με την ευκαιρία της διάσκεψης για την Ολυμπιακή Ημέρα, συνεχάρη την Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία συμμετέχοντας για τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση κατέλαβε την 4η θέση στην Κολύμβηση στην κατηγορία της SB13, στα 100μ. Πρόσθιο. Ευχές για ότι καλύτερο και στον Αντώνη Αρέστη που αγωνίζεται την Παρασκευή στο Στίβο στο αγώνισμα των 400μ. της κατηγορίας Τ47.

Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στους Ολυμπιονίκες Απόστολο Παρέλλη και Μίλαν Τραΐκοβιτς για τη συμμετοχή τους στους τελικούς της σειράς των Ντάιαμοντ Λιγκ και τις 6ες θέσεις που κατέλαβαν στα αγωνίσματα τους.

Συγχαρητήρια επίσης έδωσε και στην Σκοπεύτρια του Τραπ Γεωργία Κωνσταντινίδου για την Παγκοσμίου επιπέδου επίδοση που σημείωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο με 73/75 και στη συνέχεια με 119/125, επιδόσεις που αποτελούν νέο Παγκύπριο και ατομικό της ρεκόρ.

Ιστορικό Ολυμπιακής Ημέρας
—–
Οπως λέχθηκε στη Διάσκεψη, οι εορτασμοί της Ολυμπιακής Ημέρας, είναι κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό γεγονός, αποτελώντας μια ευκαιρία για όλο τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί, να μάθει περισσότερα για τις Ολυμπιακές Αξίες και να ανακαλύψει καινούργια αθλήματα.

Κατά τη διάρκεια της 41ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη συζητήθηκε για πρώτη φορά, η ιδέα για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας κάτι που υιοθετήθηκε μερικούς μήνες αργότερα κατά τη διάρκεια της 42ης Γενικής Συνέλευσης που έγινε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 1948.

Οι Διεθνείς Ολυμπιακές Επιτροπές κλήθηκαν να διοργανώσουν τις πρώτες εκδηλώσεις κατά το διάστημα 17-24 Ιουνίου, τιμώντας έτσι το την 23η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το 1894 στο Παρίσι, το Συνέδριο που οργάνωσε ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, εκεί όπου αποφασίστηκε η ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι πρώτοι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιουνίου σε εννέα χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Το 1978 η ΔΟΕ έδωσε επίσημο χαραχτήρα στους εορτασμούς εντάσσοντας τους στον Ολυμπιακό Χάρτη, και προέτρεψε όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές όπως διοργανώνουν εκδηλώσεις Ολυμπιακής Ημέρας με στόχο την προβολή του Ολυμπιακού Κινήματος.
Από το 1987 η Ολυμπιακή Ημέρα συνδυάζεται με τους αγώνες Olympic Day Runs σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν ως κύριο στόχο την προώθηση του μαζικού αθλητισμού. Στο ξεκίνημα συμμετείχαν 45 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 150. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την καθιέρωση των Olympic Day Runs.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΧΡ)