Υπουργός και πάλι η Τερέζα Βίλιερς – Το κυβερνητικό σχήμα του Μπόρις Τζόνσον

Υπουργός και πάλι η Τερέζα Βίλιερς – Το κυβερνητικό σχήμα του Μπόρις Τζόνσον

Επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία η φιλοκύπρια Βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών, Τερέζα Βίλιερς.

Ο νέος Πρωθυπουργός της ανέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων.

Η κα Βίλιερς είχε διατελέσει Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας και Υφυπουργός Μεταφορών επί Πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον Μπόρις Τζόνσον άφησε εκτός 17 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Τερέζα Μέι, μεταξύ των οποίων τον Υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ που αντικαταστάθηκε από τον Brexiteer, Ντόμινικ Ράαμπ, τον Υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, που τον διαδέχεται ο Σάτζιντ Τζάβιντ και την Υπουργό Άμυνας, Πένυ Μόρντοντ, την οποία αντικαθιστά ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Μπεν Γουάλας.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε η ένθερμη Brexiteer, Πρίτι Πατέλ. Υπουργός Brexit παραμένει ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, Υπουργός Υγείας, ο Ματ Χάνκοκ και Υπουργός Εργασίας η Άμπερ Ραντ.

Ο μέχρι τώρα Υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ γίνεται Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, η Λιζ Τρας Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου στη θέση του Λίαμ Φοξ, η Άντρια Λέντσομ Υπουργός Επιχειρήσεων, ο Γκάβιν Γουίλιαμσον Υπουργός Παιδείας, ο Αλόκ Σάρμα Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, η Νίκι Μόργκαν Υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, ο Ρόμπερτ Μπάκλαντ Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γκραντ Σαπς Υπουργός Μεταφορών, ο Ρόμπερτ Τζένρικ Υπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο Ρίσι Σουνάκ αρχιγραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών.

Αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων, υπεύθυνος για την κυβερνητική ατζέντα στο κοινοβούλιο, αναλαμβάνει ο αρχι-Brexiteer Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Σε γενικές γραμμές ο Μπόρις Τζόνσον προέβη σε απρόσμενα πολλές αλλαγές Υπουργών. Έφερε στην κυβέρνηση περισσότερους σκληροπυρηνικούς Brexiteers, αλλά κράτησε και μετριοπαθείς Υπουργούς, αντάμειψε τους πιστούς σε εκείνον Βουλευτές και εκείνους που τον στήριξαν εν τέλει στην τελική ευθεία της κούρσας διαδοχής, έχει αυξήσει τον αριθμό των γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο όπως και τον αριθμό των καταγομένων από ξένες εθνικές κοινότητες.

Ο κ. Τζάβιντ γίνεται ο πρώτος ασιατικής (πακιστανικής) καταγωγής και μουσουλμάνος Υπουργός Οικονομικών, ενώ η Υπουργός Εσωτερικών κα Πατέλ προέρχεται από οικογένεια με καταγωγή από την Ινδία και την Ουγκάντα.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΡΠΑ)