Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη μη εφαρμογή της συμφωνίας…

Η Διεθνής Αμνηστία, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι ένα χρόνο μετά τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης ώστε να καταμεριστεί το βάρος για τους αιτούντες άσυλο, δεκάδες χιλιάδες παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι, κάτω από άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα.

Η οργάνωση αναφέρει ότι κατέχει λεπτομερείς μελέτες, στοιχεία και δεδομένα σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η έλλειψη πολιτικής βούλησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων καταδικάζει εξαιρετικά ευάλωτους ανθρώπους σε συνθήκες ανασφάλειας και σε κακουχίες. Αποκαλύπτει επίσης ότι λιγότερο από 6% των δεσμεύσεων για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα έχει εκπληρωθεί.

“Με τον τρέχοντα ρυθμό θα χρειαστούν 18 χρόνια για να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις για μετεγκατάσταση που έγιναν πριν από ένα χρόνο. Είναι ντροπή το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βάλει στην άκρη την πολιτική και να λύσει αυτή την ανθρωπιστική κρίση με έναν δίκαιο διαμοιρασμό της ευθύνης για έναν σχετικά μικρό αριθμό των προσφύγων», δήλωσε η Μόνικα Κόστα, Υπεύθυνη της εκστρατείας Μετανάστευσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρόσθεσε, πρέπει να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους και να παρέχουν την προστασία, την ελπίδα και την αξιοπρέπεια που αξίζουν οι αιτούντες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των θέσεων μετεγκατάστασης, να επιταχύνουν τη διαδικασία, να χορηγήσουν ανθρωπιστικές θεωρήσεις και να δημιουργήσουν γρήγορες και προσιτές διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.