Το ΣΑ συζητά εκτάκτως σχετικά με την κλιμάκωση στην Αζοφική Θάλασσα

Το ΣΑ συζητά εκτάκτως σχετικά με την κλιμάκωση στην Αζοφική Θάλασσα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αφού οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν χθες τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στο στενό του Κερτς, ανέφεραν διπλωμάτες.

Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, κατά τις ίδιες πηγές. Η Μόσχα ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 11:00 (18:00 ώρα Κύπρου), διευκρίνισε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Κίεβο κατήγγειλε μια “άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας” και υποστήριξε ότι αυτή η “επίθεση” ήταν “προμελετημένη”.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε τη σύλληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη “χρήση όπλων”, κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού ΠΝ ότι επιδίδονταν σε “παράνομες ενέργειες” και έκαναν “επικίνδυνους ελιγμούς” στα “ρωσικά χωρικά ύδατα”.

Στην αναμέτρηση της Κυριακής τραυματίστηκαν τρεις ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι κατά το Κίεβο.

Το στενό του Κερτς, η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Αντρίι Παρουμπίγ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του σώματος σήμερα στις 16:00 στην οποία τα μέλη της Βέρχοβνα Ράντα θα κληθούν να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας.

Η απόφαση του Συμβουλίου ακολούθησε τη σοβαρή κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου ζήτησε παράλληλα να τεθούν σε επιφυλακή οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις των εφέδρων.

Ο Ποροσένκο πρόσθεσε ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, μέτρο που θα περιορίσει σημαντικά τις ελευθερίες των πολιτών και θα δώσει πολύ πιο ευρείες εξουσίες στους κρατικούς θεσμούς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι η επιβολή στρατιωτικού νόμου δεν θα μεταβάλει την κατάσταση στο Ντονμπάς, ούτε σημαίνει ότι το Κίεβο εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επίθεση, όμως θα επιτρέψει στην ουκρανική κυβέρνηση την ανάληψη δράσης “για την υπεράσπιση της επικράτειάς της, την προστασία και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών της”.

Στο μεταξύ, η ΕΕ και το NATO απηύθυναν το βράδυ της Κυριακής έκκληση να υπάρξει άμεσα “αποκλιμάκωση” στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να “αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης” στο στενό του Κερτς.

“Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στο στενό του Κερτς και καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης”, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού απηύθυνε επίσης έκκληση προς τα δύο μέρη να επιδείξουν “αυτοσυγκράτηση” ώστε να υπάρξει “αποκλιμάκωση”, μέσω μιας εκπροσώπου του.

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι κατέλαβε τρία πολεμικά πλοία του αφού άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας ναύτες, στο στενό του Κερτς, το οποίο χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία κι επιτρέπει την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ.

Οι εξελίξεις στη Θάλασσα του Αζόφ δείχνουν σε τι μπορεί να οδηγήσει “η περιφρόνηση βασικών κανόνων της διεθνούς συνεργασίας”, έκρινε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι “η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς (σ.σ. από τη Ρωσία) έγινε χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας και αποτελεί νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας” της χώρας αυτής.

Η ΕΕ “δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία”, καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Το NATO από την πλευρά του τόνισε ότι “υποστηρίζει απόλυτα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πλοήγησης στα χωρικά της ύδατα” και προέτρεψε “τη Ρωσία να εγγυηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ, συμμορφωμένη προς το διεθνές δίκαιο”.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Sputnik-TASS-dpa-Reuters/ΘΚΕ)