Υπ. Παιδείας: Οχι στη βία προκειμένου να περάσει κάποιος την άποψή του

Υπ. Παιδείας: Οχι στη βία προκειμένου να περάσει κάποιος την άποψή του

Οι αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση δημοκρατικών διαδικασιών και δεν πρέπει με πέτρες είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας να προσπαθεί ο οποιοσδήποτε να περάσει την άποψή του, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια με τους μαθητές έξω από τη Βουλή, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΠΣΕΜ, ο Υπουργός είπε ότι «εάν είναι με τη βία που θα περνάει μια άποψη, λυπάμαι» για να προσθέσει ότι «σε αυτή τη χώρα έχουμε δημοκρατία». «Ας κάνουμε σεβαστές τις δημοκρατικές διαδικασίες αυτού του τόπου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Υπουργείο, ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει τις πρόνοιες των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων που κατατίθενται προς ψήφιση, στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης και στοχεύει να προσφέρει ό,τι καλύτερο στους μαθητές και να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό σύστημα «που όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται αναβάθμιση».

Είπε ότι για να ολοκληρωθούν αυτοί οι κανονισμοί, προηγήθηκε τεκμηρίωση από ειδικές επιστημονικές επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και τεχνοκράτες, ενώ «έγινε ένας διάλογος στο πλαίσιο ειδικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των μαθητών, η ΠΣΕΜ» όπως και εκπρόσωποι των οργανωμένων γονέων, των εκπαιδευτικών οργανώσεων και του Υπουργείου.

Οι κανονισμοί αυτοί, συνέχισε ο κ. Καδής «συζητούνται εδώ και έξι μήνες, λέξη προς λέξη και γραμμή προς γραμμή στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής» και κατά τον Υπουργό «έγινε εξαντλητικός διάλογος».

Ανέφερε επίσης ότι μια από τις πτυχές που χρειάζεται εκσυγχρονισμό είναι και η πτυχή της αξιολόγησης των μαθητών.

Συνέχισε, λέγοντας ότι την επιστημονική τεκμηρίωση ενστερνίζονται «όλοι οι άλλοι φορείς, εκτός από το ΑΚΕΛ, από τους οργανωμένους γονείς που έχουν κάποιες επιφυλάξεις και τους μαθητές της σημερινής ΠΣΕΜ».

Η ΠΣΕΜ, πρόσθεσε, εξέφρασε τις απόψεις της για τους κανονισμούς όταν αυτοί τέθηκαν προς συζήτηση, τόσο στο Υπουργείο Παιδείας, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου είχε κληθεί και «οι απόψεις της ακούστηκαν ξεκάθαρα».

Ως προς τη συμμετοχή των μαθητών στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της Παρασκευής, ο κ. Καδής είπε ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία όσων μετέχουν και έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους μαθητές ότι «όσοι απουσιάζουν για σκοπούς διαμαρτυρίας…θα παίρνουν απουσία».

Όπως είπε ο κ. Καδής, το Υπουργείο Παιδείας «εφαρμόζει τη νομοθεσία», ενώ στη βάση των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων και την ερμηνεία του Γενικού Εισαγγελέα «η συμμετοχή των μαθητών σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί οργανωμένη εκδήλωση της ΠΣΕΜ».

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)