Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και νοσηλευτών για την κλίμακα Α8

Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και νοσηλευτών για την κλίμακα Α8

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ.

Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ ο ΓΓ Γλαύκος Χατζηπέτρου και εκ μέρους της ΠΑΣΥΝΟ ο ΓΓ Παναγιώτης Γεωργίου.

Παρόντες κατά την υπογραφή ήταν, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης
 
Μετά την τελετή υπογραφής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικά”, για να προσθέσει ότι “αναγκαία προϋπόθεση για αυτή την πολύ νευραλγική για τους πολίτες μεταρρύθμιση αποτελούν τόσο οι διαρθρωτικές αλλαγές στα δημόσια νοσηλευτήρια όσο και η  βέλτιστη αξιοποίηση των εργαζομένων σε αυτά”.

Όπως σημείωσε “οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας είναι αυτοί άλλωστε που καλούνται να αποτελέσουν έναν  από τους πιο σημαντικούς πυλώνες αυτής της μεταρρύθμισης η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτούς”, για να συμπληρώσει ότι “ήταν με αυτή τη συλλογιστική που η Κυβέρνηση ήταν από την αρχή σαφής ότι τα όποια αιτήματα των εργαζομένων δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ούτε σε στενά συντεχνιακά πλαίσια ούτε αποσπασματικά, αλλά να τίθενται και να συζητούνται στο ευρύτερο πλαίσιο των αναγκαίων εκείνων μεταρρυθμίσεων που αφορούν την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, με στόχο την εφαρμογή του ΓΕΣΥ”.
 
“Είναι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που μετά από εποικοδομητικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης, Κυβέρνηση και Οργανώσεις που εκπροσωπούν το νοσηλευτικό προσωπικό, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ, καταλήξαμε σε Πλαίσιο Συμφωνίας που περιλαμβάνει την αποδοχή εκ μέρους των εργαζομένων των αρχών και των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, στα οποία θα κληθούν να εργαστούν”, είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμα πως το πλαίσιο συμφωνίας περιλαμβάνει, επίσης, διαρθρωτικά μέτρα στη βάση σύγχρονων διεθνών πρακτικών, που στοχεύουν τόσο στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς όφελος των ασθενών, αλλά και  που ελαχιστοποιούν το συνεπαγόμενο δημοσιονομικό που θα καθιστούσε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ μη βιώσιμη.

Τι περιλαμβάνει η Συμφωνία
————————————
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε συγκεκριμένα πως η Συμφωνία περιλαμβάνει ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν στο τέλος ως διοικητικά και οικονομικά αυτόνομες μονάδες, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να έχουν το δικό τους προϋπολογισμό, να κοστολογούν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασθενείς και να έχουν τη μέγιστη δυνατή αυτονομία όσον αφορά τις προσλήψεις, προαγωγές και άλλα θέματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Επιπλέον, η Συμφωνία περιλαμβάνει ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και καλύτερης  αξιοποίησης των υποδομών των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα εισαχθεί νέο, ευέλικτο ωράριο εργασίας, νέο σύστημα αξιολόγησης και bonus scheme με βάση την παραγωγικότητα του κάθε εργαζομένου και ότι όλες οι νέες προσλήψεις θα γίνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται Συμφωνία με εργαζομένους  για συγκεκριμένες πολιτικές και αρχές που άπτονται της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση αποδέχεται την αναβάθμιση και ένταξη όλων των υπηρετούντων κατόχων πανεπιστημιακού προσόντος στην Κλίμακα Α8.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η διαδικασία της αναβάθμισης θα αρχίσει την 1 Ιανουαρίου του 2019 και θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1 Ιανουαρίου του 2023.

Στην συνέχεια ανέφερε πως “η Συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα για την προώθηση της μεταρρύθμισης στον νευραλγικό τομέα της υγείας και για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, μια μεταρρύθμιση η οποία θα είναι προς όφελος κυρίως των ασθενών, αλλά θα σέβεται και δεν θα παραγνωρίζει και τους επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας”.

Κάλεσε, τέλος, όλους τους φορείς και ιδιαίτερα τα πολιτικά κόμματα, με πνεύμα συναίνεσης να συνδράμουν σε ό,τι τους αφορά για να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις οι οποίες θα καταστήσουν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ πραγματικότητα».

Δηλώσεις ΓΓ ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ
————————————————–
Απαντώντας ερώτηση για τους άλλους κλάδους που ζητούν, επίσης, αναβάθμιση στην κλίμα Α8, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, είπε ότι το θέμα τους έχει τεθεί επισήμως από την ΠΑΣΥΔΥ και θα συζητηθεί.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι δικαιολογείται ανάλογη αντιμετώπιση, για να σημειώσει ότι θα μελετηθούν τα σχέδια υπηρεσίας.

“Πιστεύω δεν μπορεί να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης. Μιλάμε για κόσμο που υπηρετεί με πανεπιστημιακά προσόντα. Με θέσεις που εκείνοι που τις υπηρετούν είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων. Υπήρχε μια στρέβλωση για πολλά χρόνια και νομίζω ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να λυθούν για να υποβοηθήσουν την ομαλή εφαρμογή του ΓΕΣΥ που όλοι θέλουν”, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του, μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, χαρακτήρισε “σταθμό” τη σημερινή μέρα για τους νοσηλευτές, σημειώνοντας ότι επιτέλους έχει αναγνωριστεί το δίκαιο αίτημά τους για αναβάθμιση του στις επιστημονικές δομές.

“Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει αντιληφθεί το δίκαιο αίτημά μας και το έχει ικανοποιήσει. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτή η απόφαση επειδή θα φέρει την ειρήνη και την ομαλότητα πίσω στα νοσηλευτήρια θα είναι και προς όφελος των ίδιων των ασθενών”, είπε.
(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΧΡ)