Υψηλότερη ανάπτυξη αναμένει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, παρά την αβεβαιότητα λόγω εκλογής Τραμπ

Υψηλότερη ανάπτυξη αναμένει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, παρά την αβεβαιότητα λόγω εκλογής Τραμπ

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας, προχώρησε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, επικαλούμενη τη βελτίωση των προοπτικών παγκοσμίως και την εξασθένηση του γιεν, ωστόσο, ο επικεφαλής των οικονομικών της χώρας προειδοποίησε για “αβεβαιότητα” που προέρχεται από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Μετά την πρώτη συνεδρίαση της εντός 2017, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας απέφυγε να εξαγγείλει την εφαρμογή νέων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι στοιχεία για τις δαπάνες υπογράμμιζαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Αρχές της χώρας στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε στο 1,4% τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση της για ανάπτυξη 1%, και στο 1,5% τους επόμενους 12 μήνες, από 1,3%. Κατά το έτος που λήγει το Μάρτιο του 2019 αναμένει ανάπτυξη 1,1%, από ανάπτυξη 0,9% που προέβλεπε αρχικά.

“Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι κάπως υψηλότεροι, αντανακλώντας κυρίως τη βελτίωση των οικονομιών παγκοσμίως και την υποτίμηση του γιεν”, σημειώνει η τράπεζα σε τριμηνιαία έκθεση της για τις προοπτικές της οικονομίας.

Η αξία του γιεν έχει υποχωρήσει περίπου 10% σε σχέση με το δολάριο από την τελευταία εκτίμηση της ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι σχεδιαζόμενες από τον Τραμπ δαπάνες για υποδομές και τα μέτρα μείωσης των φορολογιών θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και θα αναγκάσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια.

Το αδύναμο γιεν αποτελεί θετική εξέλιξη για τις ιαπωνικές εξαγωγές, τις οποίες καθιστά πιο ανταγωνιστικές στο εξωτερικό. Ωστόσο, η εκλογή του Τραμπ έχει επιφέρει σύγχυση και ανησυχίες σε σχέση με τις δεσμεύσεις του ότι θα ακυρώσει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, προκαλώντας έτσι ένα παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

(ΚΥΠΕ – ΓΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)