Εκατομμύρια ευρώ οφείλονται στο κράτος από εκμίσθωση ιδιοκτησιών σε…

Εκατομμύρια ευρώ οφείλονται στο κράτος από εκμίσθωση ιδιοκτησιών σε...

Σχεδόν τεσσεράμισι εκατομμύρια ευρώ εκκρεμούν ως οφειλές προς το κράτος από τη μίσθωση ιδιοκτησιών μέσα σε κυβερνητικές βιομηχανικές περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, 203 μισθωτές τεμαχίων οφείλουν στο κράτος €4,4 εκ. καθώς εδώ και χρόνια δεν έχουν καταβάλει τα οφειλόμενα ενοίκια, ενώ το κράτος αδυνατεί να ανακτήσει τα εκμισθωθέντα τεμάχια.

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα τα προβλήματα των βιομηχανικών περιοχών, στη βάση και των εισηγήσεων των εμπλεκομένων εκπροσώπων των βιομηχανικών περιοχών, που κωδικοποιήθηκαν από την Επιτροπή και στάληκαν στο Υπουργείο Εμπορίου πριν τις διακοπές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει πάρει υπόμνημα με καταγεγραμμένη την άποψη του Υπουργείου για κάθε θέμα και ξεκίνησε τη συζήτηση των θεμάτων μαζί με τους εμπλεκόμενους και το Υπουργείο.

«Θα βρούμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Υπάρχει έντονη διάθεση της Επιτροπής, αλλά και καλό κλίμα και από το Υπουργείο και από τους εμπλεκόμενους να βρούμε λύσεις, ιδιαίτερα στα θέματα των εκμισθώσεων των τεμαχίων στις βιομηχανικές περιοχές, ούτως ώστε να υπάρχει σωστή αξιοποίηση και σωστός έλεγχος και να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε παρατυπίες και καθυστερήσεις στην όλη διεργασία», ανέφερε ο κ. Βότσης.

Την ίδια ώρα, είπε πως ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι θετικές, καθώς και οι εμπλεκόμενοι στον εμπλουτισμό των βιομηχανικών περιοχών, που έχουν τα προβλήματά τους, με νέες χρήσεις, για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε «διγλωσσία μεταξύ των Υπουργείων».

Όπως ανέφερε, το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να ξαναμελετηθεί το θέμα, γι` αυτό η Επιτροπή έδωσε δύο εβδομάδες περίοδο για να γίνει συζήτηση μεταξύ των δύο Υπουργείων, Εσωτερικών και Εμπορίου, και να ολοκληρωθεί τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα επικαλέστηκε στοιχεία που κατατέθηκαν από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Βιομηχανίας του Υπουργείου Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, από σύνολο σε 773 εκμισθωθέντων τεμαχίων σε βιομηχανικές περιοχές, σε 133 από αυτά αναστάληκε ή δεν ξεκίνησε καν η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, δεκάδες τεμάχια σε βιομηχανικές περιοχές παρόλο που έχουν εκμισθωθεί δεν έχουν αξιοποιηθεί, την ώρα που δεκάδες επιχειρηματίες ζητούν απεγνωσμένα χώρο σε βιομηχανικές περιοχές για να μεταφέρουν από κατοικημένες περιοχές τις επιχειρήσεις τους.

«Κάποιοι οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις εκμίσθωσης τεμαχίων μπορούν με την άδεια του Υπουργείου, κι αφού αλλάξουν οι μέτοχοι των επιχειρήσεών τους, να πωλήσουν τις συμβάσεις τους στους νέους μετόχους. Δηλαδή με άλλα λόγια κάποιοι χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ για την αξιοποίηση του τεμαχίου τους, μπορούν να μεταβιβάσουν τις συμβάσεις τους κερδίζοντας τεράστια ποσά» σχολίασε.

Ανέφερε επίσης πως «203 μισθωτές τεμαχίων οφείλουν στο κράτος €4,4 εκ., αφού εδώ και χρόνια δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ από τα οφειλόμενα ενοίκια, τη στιγμή που το κράτος αδυνατεί να ανακτήσει τα εκμισθωθέντα τεμάχια».

«Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι τα προβλήματα στις βιομηχανικές περιοχές είναι πολύ σοβαρά, και δυστυχώς κάποιοι εκμεταλλεύονται την αδυναμία του κράτους να τα λύσει, με αποτέλεσμα είτε να κρατούν τεμάχια εδώ και χρόνια χωρίς αξιοποίηση, είτε να εκμεταλλεύονται τις συμβάσεις εκμίσθωσης για να κερδίσουν πολλά λεφτά στην πλάτη του κράτους», σημείωσε.

«Ως απόλυτα υπεύθυνη για να μπει τάξη στις βιομηχανικές περιοχές καθιστούμε την Κυβέρνηση», είπε, προσθέτοντας πως «έχουμε ζητήσει άμεσα να πάρει μέτρα για να λυθούν τα προβλήματα αυτά».

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΒΑ)