Ακόμη πιο ελκυστική φέτος η Βραδιά του Ερευνητή, λέει στο ΚΥΠΕ ο ΓΔ του ΙΠΕ

Βραδιά του Ερευνητή

Επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία η οικονομία μια χώρας γίνεται πιο ανταγωνιστική, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), Δρ Βασίλειος Τσάκαλος, με την ευκαιρία της έναρξης της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας, προσθέτοντας ότι η Βραδιά του Ερευνητή, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας, θα είναι ακόμη πιο ελκυστική φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Η Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία ξεκινά σήμερα και πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά, αποτελεί θεσμό που έχει αγκαλιαστεί από το ευρύ κοινό.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσάκαλος, οι πολλές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Εβδομάδας, αποσκοπούν στο να φέρουν πιο κοντά τα άτομα κάθε ηλικίας με την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία καθώς και να αναδείξουν το έργο των κυπριακών πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και καινοτόμων επιχειρήσεων.

“Με τη διαμόρφωση της κατάλληλης κουλτούρας φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην ανάδειξη της έρευνας και της καινοτομίας ως βασικές συνιστώσες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Αν κρίνουμε από την αθρόα και συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή του κοινού στις δραστηριότητες που οργανώνουμε και ιδιαίτερα στη Βραδιά του Ερευνητή, καθώς και από τη μεγάλη προθυμία και ικανοποίηση των συμμετεχόντων ερευνητών και επιχειρηματιών, θεωρούμε ότι ο πρώτος βασικός στόχος της Εβδομάδας Έρευνας έχει επιτευχθεί” είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ.

Παράλληλα, είπε ότι “είμαστε αισιόδοξοι και για τον απώτερο στόχο, ο οποίος σχετίζεται με τη συνολική δραστηριότητα του Ιδρύματος αλλά και όλων των υπολοίπων εμπλεκομένων στο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας”.
Βραδιά του Ερευνητή
—————-

Κορύφωση της Εβδομάδας αποτελεί η επιτυχημένη εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή 2016», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία υπό τον τίτλο «Research ∞ Unlimited».

Η φετινή εκδήλωση έχει επετειακό χαρακτήρα αφού φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την πρώτη διοργάνωση της «Βραδιάς του Ερευνητή» το 2006 στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η «Βραδιά του Ερευνητή» αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο κ. Τσάκαλος είπε ότι μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, “το κυπριακό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας έχει ωριμάσει, ενώ υπάρχουν σήμερα δυναμικοί Φορείς, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι πριν δέκα χρόνια είτε δεν υπήρχαν είτε ήταν ακόμα στα σπάργανα”.

Επίσης, ανέφερε ότι οι διάφοροι δείκτες απόδοσης είναι σαφώς βελτιωμένοι παρά την κάμψη που σημειώθηκε λόγω διαφόρων παραγόντων κυρίως σχετιζόμενων με την οικονομική κρίση.

Ανέφερε ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα ερευνητικών εργαστηρίων και καινοτόμων επιχειρήσεων που διακρίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, υποσχέθηκε ότι η Βραδιά του Ερευνητή φέτος θα είναι ακόμη καλύτερη.

“Ακόμα και η Βραδιά του Ερευνητή που θα ζήσετε φέτος πιστεύουμε ότι θα είναι ακόμα πιο ελκυστική από οποιαδήποτε έχετε ζήσει κατά τα τελευταία δέκα χρόνια” είπε στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, ερευνητές από Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν το έργο τους μέσα από μια μεγάλη διαδραστική έκθεση πειραμάτων και θα ενημερώσουν τους επισκέπτες για το ρόλο και τη σημασία της έρευνας στο σύγχρονο κόσμο.

Στόχος της Βραδιάς είναι το κοινό να απολαύσει μια δημιουργική βραδιά αφιερωμένη στην επιστήμη και την έρευνα μέσα από θεατρικά και μουσικά δρώμενα και με συμμετοχή σε πειράματα, παιχνίδια, συζητήσεις και διαγωνισμούς από τις 5.00 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυκτα.

Σημασία έρευνας και καινοτομίας
———————-

“Επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία η οικονομία μια χώρας γίνεται πιο ανταγωνιστική μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, της εισαγωγής νέων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και της αντιμετώπισης δύσκολων κοινωνικών προκλήσεων,” δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσάκαλος.

Από μία άλλη σκοπιά, είπε, “η έρευνα και η καινοτομία προσδίδουν ποιότητα στην ανάπτυξη αφού αυτή βασίζεται στη γνώση, στην κατανόηση του κόσμου και του περιβάλλοντος, στην εξωστρέφεια, στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, στην κινητοποίηση της δημιουργικότητας, στη βέλτιστη αξιοποίηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού”.

Πρόσθεσε ότι οι πιο γνωστές σύγχρονες επιχειρήσεις παγκοσμίως έχουν αναδειχθεί και καθιερωθεί μέσω των καινοτόμων προϊόντων ή μεθόδων τους.

“Και τα διεθνή στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι οι πιο ανεπτυγμένες, οικονομικά και κοινωνικά, χώρες παγκοσμίως είναι αυτές που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία” ανέφερε.

Οι εκδηλώσεις της «Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας» συνοπτικά
——————-

27/09 – Κινηματογραφικές Βραδιές στη Λευκωσία και Λεμεσό – Ταυτόχρονη προβολή της ταινίας «Still Alice» στους κινηματογράφους K Cineplex, χορηγός της εκδήλωσης, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Στήριξης Ατόμων με τη Νόσο Αλτσχάϊμερ και υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας

29/09 – Επιστημονικό Καφενείο από τον Δρα Δημήτρη Παναγόπουλο, βιοφυσικό ακτινοβολιών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Ελλάδα, με τίτλο: «Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία της ανθρώπινης τεχνολογίας. Επιπτώσεις στην Υγεία και στο Περιβάλλον», στο Science Café στη Λευκωσία

30/09 – Επισκέψεις σχολείων στο χώρο της εκδήλωσης της «Βραδιάς του Ερευνητή»

30/09 – «10 Χρόνια Βραδιά του Ερευνητή» – “Research ∞ Unlimited”

Η Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας 2016 τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Χορηγοί Επικοινωνίας της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας 2016 είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και για άλλες χρήσιμες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www. research.org.cy και τη σελίδα στο Facebook «Βραδιά του Ερευνητή / Researchers` Night».

Το ΙΠΕ αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης κυπρίων ερευνητών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσάκαλος είπε στο ΚΥΠΕ ότι στις 5 Οκτωβρίου 2016 στη Λευκωσία, το ΙΠΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση παρουσίασης του νέου πλαισίου προγραμμάτων του για την περίοδο 2016-2020 με το όνομα “RESTART 2016-2020” καθώς και των πρώτων έξι προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)