Αλλαγή του κατηγορητηρίου της υπόθεσης της Τρ. Κύπρου για τα ελληνικά ομόλογα ζητά η ΚΑ

Αλλαγή του κατηγορητηρίου της υπόθεσης της Τρ. Κύπρου για τα ελληνικά ομόλογα ζητά η ΚΑ

Αίτημα για τροποποίηση του κατηγορητηρίου της υπόθεσης της Τράπεζας Κύπρου για τα ελληνικά ομόλογα υπέβαλε σήμερα η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής (ΚΑ) Πωλίνα Ευθυβούλου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Η υπόθεση αφορά την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρη και Κώστας Χατζήπαπα.

Όπως είχε προγραμματιστεί στην τελευταία δικάσιμο, η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής θα προχωρούσε σήμερα με την αγόρευσή της επί των προδικαστικών ενστάσεων που ήγειρε η πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο είχε αποδεχτεί αίτημα των δικηγόρων των κατηγορουμένων όπως εγείρουν προδικαστικές ενστάσεις σ’ αυτό το στάδιο της διαδικασίας και πριν την απάντηση των κατηγορουμένων στις κατηγορίες που τους προσάπτονται.

Οι ενστάσεις της υπεράσπισης επικεντρώθηκαν στο επιχείρημα ότι το κατηγορητήριο δεν αποκαλύπτει υπαρκτό στο Νόμο αδίκημα αναφορικά με τις κατηγορίες που αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς.

Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο στην ενδιάμεση απόφασή του είχε αναφέρει ότι η μη αποκάλυψη αδικήματος γνωστού στο Νόμο δεν αποτελεί τυπικό ελάττωμα του κατηγορητηρίου αλλά ουσιαστική παρατυπία, σημειώνοντας ότι τυχόν απόφαση περί μη αποκάλυψης ποινικού αδικήματος αυτομάτως οδηγεί στην κατάργηση της δίκης και στην απαλλαγή των κατηγορουμένων σε αυτές.

Αιτιολογώντας το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για υποβολή αιτήματος τροποποίησης του κατηγορητηρίου, η κα. Ευθυβούλου, αφού πρώτα χαρακτήρισε ολόσωστη τη διατύπωση του κατηγορητηρίου,  ανέφερε ότι η υπεράσπιση  έχει αναγάγει σε μείζον ζήτημα την αναφορά του κατηγορητηρίου  «ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(2)…» που αφορά στο αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς.

Όπως είπε, με την τροποποίηση του κατηγορητηρίου θα  απαλειφθεί η επίμαχη αναφορά  προκειμένου να μην θεωρηθεί, σε οποιοδήποτε στάδιο, ότι υπάρχει σύγχυση ως προς τους κατηγορούμενους.

Η πλευρά της υπεράσπισης ζήτησε χρόνο για να μελετήσει το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής,  κάτι που αποδέχτηκε το Κακουργιοδικείο, ορίζοντας την υπόθεση για τις 9 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και οι δύο το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο Ανδρέας Ηλιάδης αντιμετωπίζει και τις έξι κατηγορίες. Για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η Τράπεζα Κύπρου αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, ο κ. Κυπρή δύο κατηγορίες και οι Αρτέμη, Γεωργιάδης, Σεβέρη και Χατζήπαπα αντιμετωπίζουν μόνο μία κατηγορία.
(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΜΜ)