Απελπιστική η κατάσταση των δρόμων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, λέει ο Δήμαρχος Δερύνειας

Απελπιστική η κατάσταση των δρόμων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, λέει ο Δήμαρχος Δερύνειας

Απελπιστική είναι η κατάσταση των δρόμων σε αρκετές Κοινότητες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου από τις κακοτεχνίες στο Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων, αφού αρκετοί δρόμοι που επιδιορθώνονται από τους εργολάβους να συνεχίζουν να παθαίνουν καθίζηση.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων Αντρος Καραγιάννης ανέφερε ότι «ο Δήμος Δερύνειας έχει από τον Δεκέμβριο στα ταμεία του τις 250 χιλιάδες ευρώ που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην ελεύθερη Αμμόχωστο τον Ιούλιο του 2015 και είμαστε πλέον έτοιμοι να ξεκινήσουμε την τελική επίστρωση των δρόμων».
 
Ωστόσο συνέχισε «δυστυχώς δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε το συγκεκριμένο κονδύλι αφού ο Δήμος Δερύνειας δεν έχει ακόμα παραλάβει το έργο του αποχετευτικού συστήματος. Οι εργολάβοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επιδιόρθωσης των καθιζήσεων που είχαν παρατηρηθεί σε αρκετούς δρόμους και χωρίς αυτή την επιδιόρθωση, δεν μπορούμε να παραλάβουμε το έργο».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «οι εργολάβοι ουσιαστικά επιδιορθώνουν τα λάθη που έκαναν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου. Οι εργολάβοι αδυνατούσαν να διορθώσουν τις κακοτεχνίες στην υπογειοποίηση των αγωγών, με αποτέλεσμα το έργο να μην ολοκληρωθεί και οι δρόμοι να είναι σε άθλια κατάσταση».
 
Εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των τελικών ελέγχων που έγιναν με σύστημα CCTV «εντοπίστηκαν εκατοντάδες προβληματικά σημεία τα οποία χρειάζονταν επιδιορθώσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται νέες εκσκαφές και να συνεχίζεται η ταλαιπωρία του κόσμου. Ωστόσο τα λάθη και οι κακοτεχνίες από τους εργολάβους συνεχίστηκαν και στην επιδιόρθωση των προβληματικών σημείων με αποτέλεσμα να χρειάζεται να γίνουν ξανά εκσκαφές».
 
Ενδεικτικά συνέχισε «έχουμε παρατηρήσει σημεία σε δρόμους που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα καθίζηση τρεις φορές. Συγκεκριμένα στην Οδό Ομονοίας, μήκους ενός χιλιομέτρου, που είναι ο παράλληλος δρόμος της κεντρικής Λεωφόρου Ελευθερίας στη Δερύνεια, έχουμε σημειώσει 15 σημεία που έχουν πάθει καθίζηση. Εμείς επιμένουμε ότι δεν θα παραλάβουμε το έργο από τους εργολάβους μέχρις ότου όλα αυτά τα λάθη και οι κακοτεχνίες επιδιορθωθούν, ενώ αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί και η ολική επίστρωση των δρόμων».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με το αποχετευτικό σύστημα τα έχουμε θέσει ενώπιον των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητήσουμε το θέμα με τους αρμοδίους του Τμήματος  Αναπτύξεως Υδάτων στη Λευκωσία για να δούμε τελικά ποιος θα επωμισθεί τα έξοδα επιδιόρθωσης, σε περίπτωση που παραλάβουμε το έργο και οι δρόμοι συνεχίσουν να παθαίνουν καθίζηση».
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καραγιάννης απάντησε ότι «αντιλαμβανόμαστε πως ορισμένοι δρόμοι κατασκευάστηκαν πριν αρκετά χρόνια και μπορεί η άσφαλτος να έχει φθαρεί. Ωστόσο ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί, παρά την ταλαιπωρία που υφίσταται, ότι πρέπει πρώτα να παραλάβουμε ολοκληρωμένο και όπως πρέπει το έργο και μετά να προχωρήσουμε σε ολική επίστρωση των δρόμων».   
 
Ταυτόχρονα ανέφερε πως «ένας από τους στόχους του νέου Δημοτικού Συμβουλίου την επόμενη πενταετία είναι πως θα χρειαστεί να αφιερώσουμε πολύ χρόνο για να διορθώσουμε το οδικό δίκτυο της Δερύνειας».
 
Οσον αφορά το ίδιο το αποχετευτικό σύστημα ο Πρόεδρος του ΣΑΚ είπε πως «προς το παρών γίνονται ακόμα εργασίες στη Σωτήρα, το Φρέναρος και το Λιοπέτρι. Επίσης υπάρχει και το θέμα του Βιολογικού Σταθμού στην περιοχή της Αχνας που εκκρεμεί ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών αφού οι  προσφορές από τις εταιρείες για την κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων παραμένουν στάσιμες στην Αρχή».
 
Εξήγησε ότι «ενώ κανονικά ο Βιολογικός Σταθμός στην περιοχή Αχνας έπρεπε να λειτουργήσει γύρω στα τέλη του 2015, με τη στασιμότητα που παρατηρείται που υπάρχει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ο Σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει γύρω στο 2020».
 
Σημειώνεται ότι το Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων καλύπτει τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και τις Κοινότητες Άχνας, Αυγόρου, Βρυσούλων – Αχερίτου, Λιοπετρίου, Ορμήδειας, Φρενάρους, Ξυλοφάγου και Ξυλοτύμπου.
 (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)