Αποκαλύψεις για τη δυσαρμονία στη βρετανική κυβέρνηση ενόψει Brexit

Brexit

Ο νυν Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν είχε πει την παραμονή του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου ότι πίστευε πως ο Μπόρις Τζόνσον, σημερινός προϊστάμενός του στο Foreign Office, δεν ήθελε να επικρατήσει το στρατόπεδο του Brexit παρά το ότι ήταν από τα ηγετικά στελέχη του.
 
Η δήλωση του σερ Άλαν, τότε βουλευτή των πίσω εδράνων για τους Συντηρητικούς, έγινε σε ντοκιμαντέρ του BBC το οποίο προβάλλεται τα βράδυ της Πέμπτης.
 
«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι από την εκστρατεία Leave που δεν το πιστεύουν και πάντα πίστευα ότι η επιθυμία του Μπόρις ήταν να χάσει με 1% ώστε να μπορεί να εμφανιστεί ως ο προφανής διάδοχος (του Κάμερον)», λέει στην κάμερα του BBC ο σερ Άλαν.
 
Η πρόβλεψη του ιδίου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαγόταν την επομένη ήταν επικράτηση της παραμονής με 52% έναντι 48% του Brexit. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν με ακριβώς αντεστραμμένα τα ποσοστά.
 
Συνεχίζοντας την αναφορά του στον μετέπειτα Υπουργό Εξωτερικών, ο σερ Άλαν είπε: «Υποστηρίζοντας την έξοδο από την ΕΕ μπορεί να γίνει ο μεγάλος προφανής διάδοχος για το μέλλον, ο αγαπημένος των ακτιβιστών, αλλά στην πραγματικότητα θα ήταν πολύ καλό να μην κερδίσει το δημοψήφισμα διότι θα επικρατούσε απόλυτο χάος».
 
Το BBC υπενθυμίζει ότι την επομένη του δημοψηφίσματος ο σερ Άλαν είχε προειδοποιήσει πως με την ψήφο υπέρ του Brexit η Βρετανία εισέρχεται σε μία περίοδο «βαθιάς αστάθειας και αβεβαιότητας» και «δυνητικά μίας υπερ-δυσλειτουργικής κυβέρνησης».
 
Τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι «Brexit: Ένα πολύ βρετανικό πραξικόπημα;»
 
Την ίδια ώρα η οικονομική εφημερίδα Financial Times μεταφέρει την ανησυχία και την ενόχληση Βρετανών επιχειρηματιών που φέρονται να έχουν διαπιστώσει μία αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων για το Brexit μεταξύ υπουργείων και μία έλλειψη συνεννόησης μεταξύ τους.
 
Επιχειρηματίας λέει ότι χρειάστηκε να επαναλάβει τα ίδια αιτήματα ενόψει των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σε συναντήσεις με στελέχη τριών διαφορετικών υπουργείων, ενώ ένας άλλος σχολιάζει ότι υπάρχουν διακριτές προσεγγίσεις ανά υπουργείο αναφορικά με το πόσο μετρημένη ή πόσο επιθετική πρέπει να είναι η βρετανική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.
 
Άλλος επιχειρηματίας αποκαλύπτει ότι στην ερώτηση ποιος έχει την ευθύνη δράσεων για το Brexit ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ απάντησε ότι «είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί αυτή τη στιγμή».

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)