Δεκάδες παράνομοι κτηματομεσίτες καταδικάστηκαν από το Δικαστήριο

Το Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών – (ΣΕΚ) ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για δεκάδες κτηματομεσίτες που ασκούσαν παράνομα το επάγγελμα.

`Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχουν οδηγηθεί, τα τελευταία δύο χρόνια, στα Επαρχιακά Δικαστήρια, δεκάδες ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν και αφορούν την παράνομη άσκηση του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη από διάφορα νομικά πρόσωπα.

Ο ΣΕΚ με επιστολή στα μέλη του, τους ενημερώνει για το θέμα και αφού επισυνάπτει κατάλογο με τους καταδικασθέντες αναφέρει σχετικά:

«Με τις ποινικές υποθέσεις στις οποίες οι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί από το Δικαστήριο για την άσκηση του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη χωρίς άδεια, τους επιβλήθηκε χρηματική ποινή ως πρόστιμο, ενώ επίσης εκδόθηκε εναντίον τους διάταγμα που απαγορεύει τόσο στους ίδιους όσο και στις εταιρείες τους να ασκούν το επάγγελμα του κτηματομεσίτη, μέχρι να εξασφαλίσουν σχετική άδεια από το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών. Εάν, οι καταδικασθέντες, αμελήσουν να συμμορφωθούν με το εκδοθέν διάταγμα, υπόκεινται σε σύλληψη, η δε περιουσία τους σε κατάσχεση».
Ο ΣΕΚ ενημερώνει τα μέλη του ότι η συμβολή όλων είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη στις συνεχείς προσπάθειες που κάνει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης άσκησης του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Ο ΣΕΚ παραθέτει και την απόφαση του δικαστηρίου και αναφέρει ότι τo Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε στις 8 Ιουλίου, 2016 την επιφυλαχθείσα απόφαση του στην Ποινική Έφεση αρ. 127/14 μεταξύ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΩΝ και 1.BERRIMAN PROPERTIES (OVERSEAS) LTD, κ.ά., και ανέτρεψε την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας στην Ποινική υπόθεση υπ` αρ. : 6061/2012.
 
Στην υπόθεση αυτή οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες άσκησης επαγγέλματος του Κτηματομεσίτη χωρίς άδεια.

Όπως αναφέρεται, βασικός μάρτυρας των κατηγόρων ήταν ο Επιθεωρητής του Συμβουλίου Κτηματομεσιτών, ο οποίος παρουσίασε φωτογραφίες με τις οποίες απεδεικνύετο ότι οι κατηγορούμενοι δημοσίευαν διαφημίζοντας ότι ασκούσαν το επάγγελμα του Κτηματομεσίτη.

Σημειώνεται ότι το Πρωτόδικο Δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορουμένους, γιατί θεώρησε την στάση του Επιθεωρητή του Συμβουλίου να εισέλθει στο γραφείο των κατηγορούμενων, αποκρύπτοντας την ιδιότητα του, ως παγίδευση. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπήρχε παγίδευση, ενόψει μάλιστα της αναντίλεκτης πραγματικής μαρτυρίας που προέκυπτε από το φωτογραφικό υλικό και διέταξε τη συνέχιση της υπόθεσης με την αναγκαία σπουδή στο Πρωτόδικο Δικαστήριο.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΧΡ)