Σε απεργία πείνας κατήλθε 65χρονος στην Πάφο, ζητώντας…

Σε απεργία πείνας κατήλθε 65χρονος στην Πάφο, ζητώντας

Σε επ’ αόριστον απεργία έχει κατέλθει από τις 06:00 το πρωί 65χρονος στην Επαρχία Πάφου, ο Δημήτρης Κωνσταντίνου από τη Χλώρακα, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση στην καταβολή αποζημίωσης χιλιάδων ευρώ για τεμάχια γης όπου κτίστηκε το Γυμνάσιο Θεοσκέπαστης Πάφου.

O κ. Κωνσταντίνου δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει αφού – όπως ανέφερε – εδώ και 16 χρόνια δεν του έχει γίνει καμία μεταβίβαση και καταβάλλει ακόμη φορολογικές οφειλές για τα συγκεκριμένα τεμάχια.

Τον 65χρονο επισκέφτηκε ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος στην Πάφο Πάμπος Πιττοκοπίτης, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο σε ένα ευνομούμενο κράτος να αναγκάζεται ο πολίτης, για να βρει το δίκαιο του, να καταφεύγει σ’ αυτές τις διαδικασίες και σ’ αυτά τα μέτρα ενώ κάλεσε το κράτος να επιλύσει το πρόβλημα.

Στο μεταξύ λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας επισκέφτηκαν τον παραπονούμενο και δεσμεύτηκαν ότι το θέμα θα διερευνηθεί και πως θα ζητήσουν ενημέρωση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με σκοπό να αποζημιωθεί ο 65χρονος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η υπόθεση αφορά την απαλλοτριούσα Αρχή που είναι το Υπουργείο Παιδείας και το θέμα της καταβολής της αποζημίωσης θα πρέπει να εξεταστεί από το εν λόγω Υπουργείο σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο.

Το Κτηματολόγιο ήδη έχει κάνει πριν χρόνια προσφορά για αποζημίωση, ωστόσο το κτήμα ήταν συνιδιόκτητο με ιδιοκτήτες την Ελλάδα Κωνσταντίνου Χατζηαντώνη, σύζυγο του παραπονούμενου, μαζί με δύο ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες έχουν ανεγείρει σε μέρος του τεμαχίου που επηρεάστηκε τέσσερις οικίες.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, η κ. Κωνσταντίνου θα έπρεπε να προσκομίσει, εφόσον δεν είχε προηγηθεί από μέρους διανομή ή διαχωρισμός του τεμαχίου, βεβαίωση ότι αποποιούνται οποιασδήποτε απαίτησης οι δύο εταιρείες οι οποίες είναι συνιδιοκτήτριες. Αυτό δεν έγινε και το Κτηματολόγιο προχώρησε με παραπομπή στο δικαστήριο το 2011 και έκτοτε η υπόθεση εκκρεμεί.

Εξάλλου ο δικηγόρος της οικογένειας Χάρης Φωτίου, αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, είπε πως η ΚΔ από το 2001 έχει προχωρήσει σε απαλλοτρίωση ενός ακινήτου στην περιοχή της συνοικίας Μουττάλου στην Πάφο, το οποίο χρησιμοποιείτο ως θερμοκήπιο ενώ ακολούθως απαλλοτριώθηκε για την ανέγερση σχολείου.

Μετά την απαλλοτρίωση και μετά από έρευνα που διεξήγαγε ο ίδιος – όπως είπε- στο ΚΥΠΕ διαφάνηκε ότι η ΚΔ είχε προχωρήσει με αίτηση στο δικαστήριο για καθορισμό της αποζημίωσης. Παράλληλα καταχώρησε τη δική του εκτίμηση μαζί με τα δικόγραφα.

Ο κ. Φωτίου εξήγησε πως “εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της κωλυσιεργίας του δημοσίου αυτή η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου για ένα απλό ζήτημα για μια πενταετία.”

Στο μέρος έξω από το σχολείο, υπάρχει διακριτική παρουσία μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)