Ε/κ και Τ/κ μουσικοί και τραγουδιστές ενώνουν

Ε/κ και Τ/κ μουσικοί και τραγουδιστές ενώνουν

Ε/κ και Τ/κ μουσικοί και τραγουδιστές ενώνουν  τις φωνές τους στην τελετή έναρξης του Πάφος 2017

Πλούσιο θα είναι το πρόγραμμα της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων φορέων, οργανωμένων συνόλων, πολιτών εθελοντών και μαθητών.

Νέοι, παιδιά και εθελοντές από όλη την Κύπρο ενώνονται με επαγγελματίες από ολόκληρο το νησί. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μουσικοί και τραγουδιστές ενώνουν τις φωνές τους με χορωδία και την ορχήστρα τζαζ από το Aarhus, την αδελφή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η Πάφος, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης πρέπει να προετοιμάζεται για να ζήσει μια μοναδική εμπειρία.
Την εμπειρία, συνέχισε, της ανάληψης ενός θεσμού πανευρωπαϊκής αξίας και σημασίας.

Η τελετή έναρξης θα είναι ξεχωριστή, αφού χορωδίες από όλη την Κύπρο συμμετέχουν και  παρουσιάζουν ταυτόχρονα το πρόγραμμα τους στην Πλατεία Κωστή Παλαμά, στην Πλατεία Κένεντι και στο Α` Λύκειο. 

Συμμετέχουν ο Μουσικός Όμιλος Πάφου σε διεύθυνση Σωτήρη Καραγιώργη, ο Ορφέας σε διεύθυνση Πόλυ Χαραλάμπους, Cyprus Art  Music and Ballet School Choir σε διεύθυνση Turgay Hilmi, Orphean Singers σε διεύθυνση Γιάννη Χατζηλοϊζου, Amalgamation Choir σε διεύθυνση Βασιλικής Αναστασίου, Παιδική Χορωδία Δήμου Πάφου και Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» σε διεύθυνση Ζαχαρία Ευαγγέλου.

Η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 αρχίζει στις 7 το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου και αναδεικνύει την ιστορία, την πολυπολιτισμικότητα και το σύγχρονο πολιτισμό της Πάφου ως αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Η τελετή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από δημιουργική ομάδα Κύπριων καλλιτεχνών και διανοουμένων, σε συνεργασία με την ομάδα Walk the Plank.

Η τελετή είναι εμπνευσμένη από το μύθο της Πάφου, με αφετηρία και αφηγηματικό άξονα το μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας. 

Στο πλαίσιο της τελετής, πέρα από την αναφορά στη γένεση της Πάφου, η δραματουργική παρουσίαση αναδεικνύει κεντρικές έννοιες του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, όπως η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία, η καλλιτεχνική αριστεία αλλά και η διαπολιτισμικότητα, η διαφορετικότητα, καθώς και η ελπίδα για μια ενωμένη πατρίδα.

Πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευές μουσικών έργων, χορογραφίες, κινούμενες εικόνες και προβολές, πλαισιώνουν ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές και εκατοντάδες παιδιά τα οποία διηγούνται την ιστορία της γέννησης της Πάφου και σηματοδοτούν την έναρξη του 2017 ως χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Στην έναρξη της πολιτιστικής εορτής, ωστόσο, όπως αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Δρ Χρίστος Πατσαλίδης, θα δοθεί μια μοναδική συναυλία, ειδική παραγωγή, με πρωταγωνίστρια την Ελληνίδα τραγουδίστρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη και  τη συμμετοχή  άλλων καλλιτεχνών. 

Ο  κ. Πατσαλίδης είπε  πως όλη αυτή η χρονιά αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. 

Στο μεταξύ, στα πλαίσια μιας κοινής δράσης για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, οργανωμένα σύνολα της Πάφου καλούν τον κόσμο να αποτυπώσει γραπτώς τις ευχές τις ελπίδες και τις προσδοκίες για το μέλλον της Κύπρου.

Οι ευχές θα φυλαχτούν σε ένα μεγάλο γυάλινο κουτί και θα παραδοθούν στον πρόεδρο του Οργανισμού Πάφος 2017.

Ανταποκρινόμενοι και σ’ αυτό το κάλεσμα παιδιά και γονείς του ολοήμερου σχολείου Γιόλου –Μηλιού με πρωτοβουλία του συνδέσμου Γονέων του σχολείου συμπλήρωσαν τις κάρτες με ευχές για την Πάφο. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου Ευγένιος Νεοφύτου παρέδωσε χθες τις κάρτες στην συντονίστρια κοινωνικής συμμετοχής Παυλίνα Φλεβοτομά. 

Ο κ. Νεοφύτου διαβεβαίωσε την κ. Φλεβοτομά ότι το σχολείο θα δώσει δυναμικά το παρών του και σε άλλες δράσεις και εκδηλώσεις του φορέα Πάφος 2017.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)