Ο Ι. Κασουλίδης ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για το Κυπριακό, το ρόλο τις ΕΕ και τις 4 ελευθερίες

Ο Ι. Κασουλίδης ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για το Κυπριακό, το ρόλο τις ΕΕ και τις 4 ελευθερίες

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για το θέμα σύγκλησης νέας διάσκεψης για την Κύπρο, το ρόλο της ΕΕ και την απαίτηση της Τουρκίας για την απόδοση των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες στην Κύπρο μετά τη λύση, ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του ο Ι.Κασουλίδης, αφού μίλησε για τη σύγκληση νέας διάσκεψης για την Κύπρο και περιέγραψε τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρθηκε στο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στη διάσκεψη, με στόχο μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την τελευταίας στιγμής απαίτηση της Τουρκίας για την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών και πολιτών από την Τουρκία. Ο Ι.Κασουλίδης υπέδειξε τη σημασία  που έχει μια τέτοια απαίτηση έναντι της ενιαίας αγοράς και της κινητικότητας εργασίας, καθώς αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας εκ μέρους των κρατών μελών, ανέφερε ότι θα παρακολουθήσει το θέμα αυτό.
 
Σύμφωνα με την ατζέντα του Συμβουλίου, του Υπουργούς απασχόλησε η κατάσταση στην Ουκρανία, η έκρυθμη κατάσταση στα ανατολικά της χώρας και η υλοποίηση των Συμφωνιών του Μινσκ για τερματισμό των εχθροπραξιών, η Λιβύη και το πως η ΕΕ θα στηρίξει διαμεσολαβητικές προσπάθειες για τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα,  η κατάσταση στην Αίγυπτο και οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, καθώς επίσης η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
 
Σε παρέμβασή του για το θέμα της Λιβύης, ο Υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με την ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κυριαρχία του Λιβυκού κράτους. Εξέφρασε στήριξη στην προσπάθεια αναθεώρησης της Λιβυκής Πολιτικής Συμφωνίας, σε συντονισμό με τους περιφερειακούς δρώντες αλλά και τους διάφορους εμπλεκόμενους εντός της χώρας.
 
Αναφερόμενος στο θέμα της Αιγύπτου, ο Υπουργός επεσήμανε ότι η Αίγυπτος έχει στρατηγικό ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής και υπογράμμισε τη σημασία στήριξης της κυβέρνησης της Αιγύπτου στην προσπάθειά της για μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον οικονομικό τομέα.  
 
Τέλος ο Ι.Κασουλίδης τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή τόσο με τα μέρη, όσο και με περιφερειακούς δρώντες, αλλά και την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
 
Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ι.Κασουλίδης συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

(ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)